ΖΩΗ

Οι πέτρες που προφητεύουν την καταστρoφή!

«Αν με δείτε, να κλάψετε», γράφει μία από τις «πέτρες πείνας»!

Έτσι ονομάζονταν από τον Μεσαίωνα οι ογκόλιθοι κατά μήκος του ποταμού Έλβα, στην Τσεχία και τη Γερμανία, οι οποίοι είχαν επάνω τους χαραγμένα προφητικά και δυσάρεστα μηνύματα.

Τα μυστηριώδη περιγράμματα αποκαλύφθηκαν, κυρίως, στην πόλη Ντέτσιν (Decin) κοντά στα γερμανικά σύνορα, και προειδοποιούν τους ανθρώπους για την έλευση δύσκολων εποχών.

Οι σκαλισμένοι ογκόλιθοι είναι γνωστοί ως «πέτρες πείνας» και χρησιμοποιήθηκαν ως ιστορικοί δείκτες για την καταγραφή της στάθμης των ποταμών γύρω από την Κεντρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια περιόδων ακραίας ξηρασίας, τουλάχιστον από τη μεσαιωνική εποχή.

Σε παλαιότερες εποχές, η ξηρασία σήμαινε πάντα κακή συγκομιδή και η κακή συγκομιδή σήμαινε πείνα. Η χαμηλή στάθμη των υδάτων στα ποτάμια σήμαινε επίσης ότι το εμπόριο ποταμών σταματούσε τις προμήθειες τροφίμων, αυξάνοντας τις τιμές και επιδεινώνοντας τις συνθήκες γενικότερα.

Αυτές οι «πέτρες πείνας» παραδοσιακά βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του ποταμού Έλβα, όταν ρέει μέσα στην πόλη του Decin, στο βόρειο τμήμα της χώρας,

Αλλά με τα επίπεδα υδάτων που καταγράφουν χαμηλά ρεκόρ στην Ευρώπη, οι βράχοι και οι λέξεις που έχουν σκαλιστεί σ ‘αυτές, εκτίθενται εκ νέου.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, περισσότερες από δώδεκα «πέτρες πείνας» εμφανίστηκαν γύρω από το Decin, καταγράφοντας επίπεδα των υδάτων που είχαν να παρατηρηθούν εδώ και πολλά χρόνια.

Η παλαιότερη και πιο διάσημη από αυτές τις πέτρες περιέχει την επιγραφή, που χρονολογείται από το 1616, και αναφέρει: «Wenn du mich siehst, dann weine» (Αν με δείτε, τότε να κλάψετε)!

Ενώ η παλαιότερη ευανάγνωστη επιγραφή στη συγκεκριμένη πέτρα πείνας του Decin είναι από το 1616, άλλοι βράχοι μνημονεύουν πολλές ξηρασίες που ξεκίνησαν  από το 1417.

Συγκεκριμένα, μια «πέτρα πείνας» στη Γερμανία καταγράφει τις συνθήκες εκείνο το έτος: «Αν θα δείτε πάλι αυτή την πέτρα, θα κλαίτε, γιατί τόσο ρηχό ήταν το νερό το έτος 1417».

Άλλοι ογκόλιθοι γράφουν πράγματα όπως «Φώναξαν – Έκλαψαν – Και θα κλαίνε» και «Όποιος με είδε, φώναξε. Όποιος με βλέπει τώρα θα κλάψει».

Με τον Έλβα πλέον στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από μισό αιώνα, η ξηρασία εμφανίζει υπενθυμίσεις, επίσης, και μια διαφορετική δυστυχία: βόμβες και χειροβομβίδες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου που δεν έχουν εκραγεί και ήταν σκεπασμένες από τα νερά για πάνω από 70 χρόνια, τώρα έρχονται στην επιφάνεια.

Πηγές: Amusing Planet και Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.