ΤΟΠΟΙ

Το μεγαλύτερο βαρέλι κρασιού του κόσμου!

Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα!

Σε ένα κελάρι κάτω από το κάστρο της γερμανικής πόλης Χαϊδελβέργης, βρίσκεται ένα γιγάντιο ξύλινο βαρέλι, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο που έχει φτιαχτεί ποτέ.

Η χωρητικότητα του ήταν αρχικά ελαφρώς μεγαλύτερη από 219.000 λίτρα, αλλά με την πάροδο των αιώνων η βελανιδιά από την οποία είχε κατασκευαστεί, αποξηράνθηκε μειώνοντας τη χωρητικότητα του βαρελιού κατά περίπου 2.700 λίτρα.

Στην πραγματικότητα, το «Heidelberg Tun», όπως λέγεται διεθνώς, ήταν άδειο για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξης του. Όμως, όταν ο Μαρκ Τουέν επισκέφθηκε το περίφημο βαρέλι κρασιού, το τεράστιο μέγεθος του δεν τον εντυπωσίασε και αμφισβήτησε τη χωριτοκότητα του.

Το Heidelberg Tun χτίστηκε το 1751 από τον πρίγκιπα Κάρολο Θεόδωρο (Karl Theodor) της Βαυαρίας. Εκείνη την εποχή, η κατασκευή υπερμεγέθων βαρελιών κρασιού ήταν η μόδα, αλλά και πηγή έντονης αντιπαλότητας μεταξύ πολλών γερμανικών πόλεων και χωριών.

Το πρώτο μεγάλο βαρέλι στη Χαϊδελβέργη χτίστηκε το 1591, προκαλώντας τον αντίπαλο Δούκα Λουδοβίκο (Duke Ludwig) της Βυρτεμβέργης (Wurttemberg) να κατασκευάσει ένα μεγαλύτερο βαρέλι στο παλάτι του Λούντβιγκσμπουργκ (Ludwigsburg).

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο βαρέλι στον κόσμο μέχρι που ο Karl Theodor το ξεπέρασε με την Heidelberg Tun. Αυτό ήταν το τέταρτο κατά σειρά βαρέλι κρασιού της Χαϊδελβέργης.

Το βαρέλι της Χαϊδελβέργης χρησιμοποιήθηκε για να αποθηκεύεται το κρασί που οι αμπελοκαλλιεργητές της περιφέρειας κατέβαλαν ως φόρο στον Βαυαρό κυβερνήτη.

Στην κορυφή του τοποθετήθηκε και μια ξύλινη βεράντα, όπου ανέβαιναν τα ζευγάρια που ήθελαν να χορέψουν και να φαίνονται καλύτερα για τις ικανότητες τους.

Μετά από περίπου δέκα χρόνια, το βαρέλι άρχισε να έχει διαρροές και ύστερα από πολυάριθμες προσπάθειες επισκευής, αποφασίστηκε να αδειάσει και να παραμείνει σαν δείγμα και αξιοθέατο, όπως είναι και σήμερα.

Το 1777, ο Karl Theodor έχτισε ένα νέο παλάτι, στο Μάνχαϊμ (Mannheim). Μέχρι τότε, το κάστρο της Χαϊδελβέργης ήταν ήδη ερείπιο από τους πολλούς πολέμους με τους Γάλλους.

Μόλις έφυγε ο Karl Theodor, το κάστρο κατέρρευσε και οι κάτοικοι έπαιρναν την πέτρα, το ξύλο και το σίδερο για να χτίσουν τα σπίτια τους. Παραδόξως, το Heidelberg Tun επέζησε.

Από το 1800, το κάστρο της Χαϊδελβέργης και το τεράστιο βαρέλι είναι ήδη τουριστικά αξιοθέατα. Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες ενός Γάλλου επιμελητή, καλλιτέχνη και συλλέκτη που αγωνίστηκε για τη διατήρηση των ερειπίων του κάστρου.

Έκανε τις πρώτες ιστορικές ανασκαφές εκεί, και έζησε αρκετό καιρό στην αυλή του κάστρου, για να το προστατεύσει από τους ντόπιους που ήθελαν να πάρουν τα οικοδομικά υλικά.

Μάλιστα, οι επιστολές και οι πράξεις του ανάγκασαν τελικά τις αρχές να προγραμματίσουν την αποκατάσταση του.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.