ΝΕΑ

Οι πρώτες εικόνες μιας άγνωστης φυλής του Αμαζονίου!

Δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο του 21ου αιώνα!

Εκστρατεία του 2017 στα βάθη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έδωσε μια σπάνια ματιά στη ζωή μιας μικρής κοινότητας ανθρώπων, που πιστεύεται ότι δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Καθώς οι θύλακες της ανθρωπότητας εξακολουθούν να απομονώνονται από την παγκόσμια οικονομία, την τεχνολογία και τις επικοινωνίες στον 21ο αιώνα, η ανακάλυψη αυτή αντικατοπτρίζει την πρόκληση να μελετηθεί ένας πολιτισμός χωρίς ενοχλητική παρέμβαση.

Τα drones που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από το Εθνικό Ινδικό Ίδρυμα της Βραζιλίας (Fundação Nacional do Índio ή Funai) κατέγραψαν ένα βίντεο που δείχνει σε ένα ξέφωτο του δάσους μια χούφτα μορφές να περπατούν, προφανώς αγνοώντας την κάμερα που αιωρείται ψηλά.

Άλλα στιγμιότυπα που έχουν ληφθεί από μέλη της αποστολής στο έδαφος, δείχνουν εικόνες από κανό και εργαλεία χειρός, τα οποία δημιουργήθηκαν από την απομονωμένη κοινότητα στο νοτιοδυτικό τμήμα του βραζιλιάνικου Αμαζονίου.

Το Funai παρακολουθεί προσεκτικά αυτούς τους ανώνυμους ανθρώπους εδώ και χρόνια, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του οργανισμού κατάφεραν να καταγράψουν διακριτικά τα άτομα αυτά στην κάμερα.

Αυτή η περιοχή φιλοξενεί πιο απομονωμένες φυλές από οπουδήποτε αλλού στη Βραζιλία. Τουλάχιστον 19 κοινότητες σε αυτό το τμήμα του Αμαζονίου επιβεβαιώνονται ότι είχαν ελάχιστη ή καθόλου επαφή με τους παγκόσμιους πολιτισμούς.

Οι περισσότεροι φαίνεται να ξέρουν ότι υπάρχουν περισσότερα στον κόσμο από ό, τι η γωνιά του τροπικού δάσους τους, αλλά απλώς ακόμα δεν τα έχουν ανακαλύψει.

Το Funai λέει ότι τα μέλη αυτών των κοινοτήτων φαίνεται να γνωρίζουν τα γεωργικά και αστικά κέντρα στην περιοχή τους και «αν ήθελαν επαφή με τον έξω κόσμο, θα αναζητούσαν τρόπους επικοινωνίας μαζί μας», εξηγεί ο συντονιστής του ιδρύματος Μπρούνο Περέιρα.

Και δεν το κάνουν, όμως, για ένα πολύ απλό λόγο: Οι προηγούμενες συναντήσεις με τον σύγχρονο κόσμο δεν ήταν καθόλου ειρηνικές, με τους ανθρακωρύχους και τους κτηματίες να προκαλούν σφαγές.

Ο απέραντος «ωκεανός» του Αμαζονίου κρύβει δίκτυα παράνομης δραστηριότητας από ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούν τους ιθαγενείς εμπόδιο τους.

Το Funai δεν έχει έρθει σε επαφή με μέλη των απομονωμένων κοινοτήτων της Βραζιλίας για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Όμως, οι πρόοδοι στην τεχνολογία προσφέρουν νέες ευκαιρίες να γίνουν έρευνες βαθιά μέσα στις απρόσιτες περιοχές και να καταγραφεί η δραστηριότητα των φυλών χωρίς κανένα κίνδυνο.

Αυτά τα στιγμιότυπα της ζωής μπορεί να μην φαίνονται πολύ, αλλά η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων με ασφάλεια βοηθά στην οικοδόμηση μιας εικόνας του τρόπου ζωής τους.

«Όσο περισσότερο γνωρίζουμε για τον τρόπο ζωής των απομονωμένων κοινοτήτων, τόσο πιο εξοπλισμένοι είμαστε για να τους προστατέψουμε», λέει ο Pereira.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.