ΜΟΥΣΕΙΑ

Ανατρεπτική πλατεία «εξωγήινων»!

Εκεί, βρίσκεται υπόγειο μουσείο τέχνης στο Ελσίνκι!

Μια εντυπωσιακή μετατροπή του κέντρου της φιλανδικής πρωτεύουσας, προκάλεσε η κατασκευή του νέου μουσείου τέχνης. Φεγγίτες σαν «μάτια» εξωγήινων και τεράστιες κατασκευές έχουν αλλάξει τη μορφή του αστικού τοπίου.

Η κατασκευή έγινε από το αρχιτεκτονικό στούντιο JKMM και ονομάζεται «Amos Rex», δίπλα στο ιστορικό και συμβολικό κτίριο του Ελσίνκι, το Λασιπαλάτσι (Lasipalatsi) του 1930, με το οποίο συνδέεται υπογείως και αποτελεί μέρος του συνολικού έργου.

Για να δημιουργηθεί το υπόγειο μουσείο, έχουν ανασκαφεί 13.000 κυβικά μέτρα βράχου κάτω από την πλατεία Lasipalatsi, προκειμένου να διαμορφωθεί ο κεντρικός χώρο της γκαλερί του μουσείου, ο οποίος ολοκληρώνεται με μια σειρά από θόλους και φεγγίτες.

Το «Amos Rex» έχει τις ρίζες του στο μουσείο τέχνης Amos Anderson, το οποίο είναι το κορυφαίο ιδιωτικό μουσείο του Ελσίνκι από το 1965.

Για να ανταποκριθεί στις αλλαγές στην πρακτική και την παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης στον 21ο αιώνα, οι διαχειριστές του μουσείου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας νέος χώρος θα ήταν καταλληλότερος για την παροχή νέων εμπειριών τέχνης.

Το κοντινό κτίριο Lasipalatsi, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα της λειτουργικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1930, αποτελεί το βασικό τμήμα του μουσείου, στο οποίο θα εκτίθενται έργα από τη νεότερη σύγχρονη τέχνη μέχρι τον μοντερνισμό του 20ου αιώνα, και τους αρχαίους πολιτισμούς.

Πηγή: Deaingboom / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.