ΤΟΠΟΙ

Ρωμαϊκός ναός στην άκρη του γκρεμού!

Πώς βρέθηκε σε ακτή της Ιρλανδίας;

Σκαρφαλωμένο στην άκρη ενός ψηλού βράχου 40 μέτρων, με θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό, ο ναός Μασέντεν (Mussenden) κοντά στο Κάστλροκ (Castlerock), στη βορειοδυτική ακτή της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι ένα περίεργο κτίριο.

Χτίστηκε το 1783 από τον Φρέντερικ Χέρβι (Frederick Hervey), τον 4ο κόμη του Μπρίστολ, ο οποίος έχτιζε υπέροχα αρχοντικά στο Ντάουνχιλ (Downhill) και το Μπαλισκάλιον (Ballyscullion), τα οποία στη συνέχεια τα γέμιζε με πολύτιμα έργα τέχνης που προμηθευόταν από την Ιταλία και αλλού.

Μάλιστα, το σπίτι του στο Downhill ήταν κάποτε διακοσμημένο με πίνακες του Ρέμπραντ, του Ραφαήλ, του Τιτσιάνο, του Ντύρερ, και του Καραβάτζιο.

Ο θρύλος πίσω από αυτό το κτίριο αναφέρει ότι μια φορά ενώ ήταν σε διακοπές στην Ιταλία, ερωτεύτηκε έναν ρωμαϊκό ναό αφιερωμένο στη θεά Βέστα.

Ο κόμης ήθελε να αγοράσει το ναό και να τον πάρει μαζί του για να τον ανακατασκευάσει στην Ιρλανδία σε ένα κτήμα του.

Αλλά ο Πάπας αρνήθηκε, λέγοντας ότι ο ναός ήταν τουλάχιστον 2.000 ετών και κανείς δεν μπορεί απλώς να περπατά στη Ρώμη και να αγοράζει τα ιστορικά της κτίρια.

Ο Hervey, ο οποίος ήταν και επίσκοπος του Ντέρι, επέστρεψε στο σπίτι του προσβεβλημένος. Ανέθεσε στους αρχιτέκτονες του να σχεδιάσουν ένα αντίγραφο του ναού και να το χτίσουν στην άκρη του βράχου. Τότε, υπήρχε αρκετή γη μέχρι τον γκρεμό.

Αλλά η διάβρωση του βράχου έφερε τον ναό πιο κοντά στην άκρη. Τώρα υπάρχει πολύ μικρή έκταση μεταξύ του κτιρίου και του ωκεανού βρίσκεται από κάτω, αφήνοντας το κτίριο να κινδυνεύει να πέσει στη θάλασσα.

Ο Hervey αφιέρωσε τον δικό του ναό στην όμορφη εξαδέλφη της Φράισγουαϊντ Μασέντεν (Frideswide Mussenden), με την οποία λέγεται ότι είχε μια πλατωνική σχέση.

Αλλά μερικοί άνθρωποι αναρωτήθηκαν αν υπήρχε περισσότερο στη σχέση, και εάν υπήρχε σκάνδαλο. Εξαιτίας αυτού του σκανδάλου φημολογείται ότι επηρεάστηκε η εύθραυστη υγεία της Frideswide, που πέθανε πρόωρα.

Τελικά ο Hervey μετέτρεψε τον ναό σε προσωπική του βιβλιοθήκη και επίσης έκτισε ένα δωμάτιο κάτω από το κτίριο για τα κηρύγματα των καθολικών ιερέων. Το εσωτερικό ήταν διακοσμημένο με έργα ζωγραφικής και οι τοίχοι ήταν επενδεδυμένοι με ράφια.

Μια φωτιά που έκαιγε συνεχώς στο υπόγειο, κρατούσε το κτίριο ζεστό και έδιωχνε την υγρασία, έτσι ώστε ακόμη και σε μια τόσο εκτεθειμένη θέση τα βιβλία ποτέ δεν έπαθαν το παραμικρό.

Το μόνο που απομένει σήμερα είναι το περίβλημα του κτιρίου. Ωστόσο, η θέση του κοντά στις ακτές του Ατλαντικού το καθιστά μια δημοφιλή τουριστική στάση κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ιρλανδίας.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.