ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Κυκλικός παιδικός σταθμός!

Ένα… μελίσσι με εκατοντάδες παιδιά!

Η ιαπωνική εταιρεία Tezuka Architects σχεδίασε τον πιο ξεχωριστό παιδικό σταθμό που υπάρχει, ο οποίος μάλιστα βραβεύτηκε το 2017 για την κατασκευή και τη λειτουργικότητα του.

Στον σταθμό αυτο που βρίσκεται στο Φούτζι, στο Τόκιο, τα παιδιά τρέχουν ατελείωτες στροφές γύρω από μια δακτυλιοειδή στέγη, η οποία διαθέτει παιδική χαρά και αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς τοίχους.

Το «Montessori», που ολοκληρώθηκε το 2007 μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 600 παιδιά ηλικίας 2-6 ετών.

Ο συνεχόμενος χώρος επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνούν, να ανακαλύπτουν και να αλληλεπιδρούν ελεύθερα με το περιβάλλον τους.

Δεν υπάρχει εγκατεστημένος εξοπλισμός παιχνιδιού και η οροφή είναι μόλις 2,1 μέτρα ύψος, επιτρέποντας μια στενή σύνδεση μεταξύ των επιπέδων.

Ο στρογγυλός παιδικός σταθμός έχει συμπεριλάβει και τα δέντρα που υπήρχαν ήδη, επιτρέποντας στα παιδιά να σκαρφαλώνουν. Βέβαια, υπάρχουν δίχτυα για την ασφάλεια τους.

Στο επίπεδο του εδάφους, οι συρόμενες πόρτες επιτρέπουν να είναι ανοιχτές οι αίθουσες διδασκαλίας κατά τη διάρκεια καλών καιρικών συνθηκών.

Αντί για διαχωριστικά τοιχώματα, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν κουτιά μεγέθους παιδιών κατασκευασμένα από ελαφρύ ξύλο με στρογγυλεμένες άκρες που μπορούν να στοιβάζονται για να δημιουργήσουν ράφια.

Ο αρχιτέκτονας Τακαχάρου Τεζούκα (Takaharu Tezuka) πιστεύει ότι ο τυποποιημένος σχεδιασμός στην τάξη είναι αφύσικο και αντιπαραγωγικό μέτρο για ένα θετικό μαθησιακό περιβάλλον.

Και όπως εκτιμά, ο ελεύθερος σχεδιασμός ενθαρρύνει την ανεξαρτησία και τη συνεργασία, χωρίς να αναγκάζει τα παιδιά να παραμένουν ακίνητα και σιωπηρά για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Αφήνοντας τις αίθουσες αναοιχτές, ο ήχος 600 παιδιών λειτουργεί στο επίπεδο του λευκού θορύβου, δηλαδή του ήχου που βρίσκεται σε φυσικά περιβάλλοντα.

Επειδή δεν υπάρχουν τοίχοι ανάμεσα στις αίθουσες διδασκαλίας, ο θόρυβος επιπλέει ελεύθερα από τη μία τάξη στην άλλη και από το εξωτερικό στο εσωτερικό.

Οι αρχιτέκτονες θεωρούν τον θόρυβο πολύ σημαντικό. Όταν βάζετε τα παιδιά σε ένα ήσυχο δωμάτιο, κάποια από αυτά γίνονται πραγματικά νευρικά, επισημαίνουν.

Κάθε μήνα οι δάσκαλοι και τα παιδιά αναδιατάσσουν τα έπιπλα στην τάξη, κάτι που βοηθά στη δημιουργικότητα τους.

Πηγή: Twisted Sifter / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.