ΤΟΠΟΙ

H ταχύτερα βυθιζόμενη πόλη στον κόσμο!

Θα έχει βουλιάξει σε 30 χρόνια!

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, η Τζακάρτα, φιλοξενεί 10 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά είναι επίσης μια από τις ταχύτερα βυθιζόμενες πόλεις στον κόσμο. Εάν οι συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν βελτιωθούν, μεγάλα τμήματα της θα είναι κάτω από το νερό έως το 2050.

Η πόλη βρίσκεται σε βαλτώδη εδάφη, με τη θάλασσα της Ιάβας να τη βρέχει, ενώ τη διασχίζουν 13 ποτάμια. Συνεπώς, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πλημμύρες είναι συχνές στη Τζακάρτα και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση επιδεινώνονται.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τις πλημμύρες την εποχή των μουσώνων, αλλά αυτή η αχανής πόλη κυριολεκτικά εξαφανίζεται από το νερό, καθώς διαπιστώθηκε ότι βυθίζεται 25 εκατοστά κάθε χρόνο.

«Η πιθανότητα να βυθιστεί η Τζακάρτα δεν είναι θέμα γέλιου», λέει ο Χέρι Αντρέας (Heri Andreas), ο οποίος έχει μελετήσει την καθίζηση της περιοχής τα τελευταία 20 χρόνια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Μπαντούνγκ.

«Αν εξετάσουμε τα μοντέλα μας, το 2050 περίπου το 95% της βόρειας Τζακάρτα θα έχει βυθιστεί», επισημαίνει. Αυτό συμβαίνει ήδη, καθώς μέσα σε 10 χρόνια έχει βουλιάξει κατά 2,5 μέτρα και συνεχίζεται η βύθιση κατά 25 εκατοστά τον χρόνο. Κάτι που είναι περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου για τις παράκτιες μεγαλουπόλεις.

Η βόρεια Τζακάρτα είναι ιστορικά μια πόλη λιμάνι και ακόμη και σήμερα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ινδονησίας.

Η στρατηγική της θέση ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ολλανδοί άποικοι επέλεξαν να την καταστήσουν πολυσύχναστο κόμβο τον 17ο αιώνα.

Σήμερα, οι κάτοικοι που είχαν κάποτε θέα στη θάλασσα βλέπουν τώρα μόνο ένα θαμπό γκρίζο ανάχωμα, χτισμένο σε μια γενναία προσπάθεια να διατηρηθεί το θαλασσινό νερό έξω από τα σπίτια τους.

Και η υπόλοιπη Τζακάρτα βυθίζεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Στη δυτική Τζακάρτα, το έδαφος βυθίζεται κατά 15 εκατοστά ετησίως, κατά 10 εκατοστά στην ανατολική, κατά 2 εκατοστά στην κεντρική και κατά 1 εκατοστό στη νότια Τζακάρτα.

Η δραματική ταχύτητα με την οποία βυθίζεται οφείλεται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και εν μέρει στην υπερβολική άντληση υπογείων υδάτων για πόσιμο νερό, για κολυμβητήρια και για άλλες καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων.

Αλλά όταν αντλούνται υπόγεια ύδατα, η γη πάνω από αυτά βυθίζεται σαν να κάθεται σε ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη χαλαρή ρύθμιση που επιτρέπει σε οποιονδήποτε, από μεμονωμένους ιδιοκτήτες σπιτιού έως ιδιοκτήτες τεράστιων εμπορικών κέντρων και βιομηχανιών, να κάνουν τις δικές τους αντλήσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι παίρνουν περισσότερα από ό, τι επιτρέπεται. Οι άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή όταν οι αρχές δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους σε νερό και μπορούν να καλύψουν μόνο το 40% της ζήτησης.

Οι περισσότεροι κάτοικοι βασίζονται στα υπόγεια ύδατα. Οι αρχές ευελπιστούν επίσης ότι ένα εξωτερικό φράγμα μήκους 32 χιλιομέτρων, που χτίστηκε στον κόλπο της Ιάβας μαζί με 17 τεχνητά νησιά, θα βοηθήσει στη διάσωση της βυθιζόμενης πόλης.

Το θαλάσσιο τείχος έχει ως στόχο να μετριάσει τις πλημμύρες της πόλης, αλλά τρεις ολλανδικές μη κερδοσκοπικές ομάδες κυκλοφόρησαν έκθεση το 2017 που θέτει υπό αμφισβήτηση το αν αυτό σχέδιο θα λύσει το πρόβλημα καθίζησης της Τζακάρτας.

Η μόνη λύση, θεωρούν, είναι να σταματήσει η άντληση υπόγειων υδάτων και αξιοποίηση άλλων πηγών νερού, όπως βροχή, ποτάμια ή δεξαμενές.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.