ΕΡΕΥΝΑ

Ρομπότ εκφράζει τα συναισθήματα του!

Κλαίει, χαίρεται, κοιμάται!

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου Κορνέλ (Cornell) έχουν δημιουργήσει ένα ρομπότ που εκφράζει τα συναισθήματα του, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Διαθέτει ένα μαλακό εξωτερικό «δέρμα», το οποίο παρουσιάζει διαφορετικές υφές ανάλογα με το τι θέλει να πει στο άτομο που αλληλεπιδρά με αυτό.

Οι μηχανικοί στηρίχθηκαν για να δημιουργήσουν το «δέρμα», στις παρατηρήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με «άλλα είδη», δηλαδή διάφορα ζώα. Για παράδειγμα, όταν η γούνα στην πλάτη ενός σκύλου τεντώνεται, δείχνει ότι αισθάνεται απειλή ή ότι είναι ενθουσιασμένος.

«Έχουμε πολλές ενδιαφέρουσες σχέσεις με άλλα είδη», δήλωσε ο Γκάι Χόφμαν (Guy Hoffman), επίκουρος καθηγητής της Σχολής Μηχανικών και Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Cornell, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας των φοιτητών από το «Εργαστήριο Ανθρωπο-Ρομποτικής Συνεργασίας», που δημιούργησαν το ρομπότ συντροφιάς.

«Τα ρομπότ θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα από αυτά τα «άλλα είδη», χωρίς να προσπαθούν να αντιγράψουν αυτό που κάνουμε, αλλά αλληλεπιδρούν μαζί μας με τη δική τους γλώσσα, αξιοποιώντας τα δικά μας ένστικτα», πρόσθεσε.

Η ομάδα σχεδίασε το ελαστικό «δέρμα» του ρομπότ, έτσι ώστε να αλλάζει υφή όταν μπαίνει αέρας σε ελαστικές κοιλότητες, οι οποίες είναι ενσωματωμένες κάτω από την επιφάνεια του υλικού.

Το εκφραστικό «δέρμα» αποτελείται από πολλαπλά φύλλα που περιέχουν αέρα, επιτρέποντας να δημιουργούνται πολλές υφές και να παράγονται σε διάφορα σχέδια. Η μεταβολή της πίεσης του αέρα δημιουργεί διαφορετικά αποτελέσματα.

Το βίντεο που έγινε από το Πανεπιστήμιο Cornell, δείχνει ότι το «δέρμα» του ρομπότ πάλλεται και βγάζει υπερβολικές αιχμές, όταν είναι «χαρούμενο» και τις μαζεύει με ένα γρήγορο ρυθμό όταν «θυμωμένο».

Ένα πιο αργό και πιο συρόμενο μοτίβο εμφανίζεται όταν το ρομπότ είναι «λυπημένο». Το μήνυμα για το πώς αισθάνεται, εμφανίζεται σε μια οθόνη που δείχνει την αντίστοιχη έκφραση, σαν να είναι ένα πρόσωπο.

Το «Εργαστήριο Ανθρωπο-Ρομποτικής Συνεργασίας» επικεντρώνεται σε κοινωνικά ρομπότ όπως το Aibo και το Paro, των οποίων ο κύριος σκοπός είναι να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους. Η ομάδα θέλησε να επεκτείνει τους τρόπους με τους οποίους αυτά τα μηχανήματα μπορούν να επικοινωνούν με τους γύρω τους.

«Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα κοινωνικά ρομπότ εκφράζουν το συναίσθημα τους μόνο με εκφράσεις του προσώπου και χειρονομίες», ανέφερε η ομάδα σε ένα έγγραφο που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο στο Διεθνές Συνέδριο Soft Robotics στο Λιβόρνο της Ιταλίας.

«Πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση «δέρματος» που αλλάζει υφή, συνδυάζοντας τόσο τις επαφή με τα χέρια όσο και τις οπτικές λεπτομέρειες, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το εκφραστικό φάσμα των ρομπότ για κοινωνική αλληλεπίδραση».

Η έρευνά τους έχει επίσης σχέση με το ευρύτερο πεδίο της ρομποτικής, όπου η ψυχολογία των χρηστών αποτελεί βασικό παράγοντα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζονται όλο και σε περισσότερες πλευρές της ζωής των ανθρώπων.

Πηγή: De Zeen / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.