ΕΡΕΥΝΑ

Δημιούργησαν τη Μόνα Λίζα από βακτήρια E. coli!

Ο στόχος των ερευνητών δεν είναι μόνο καλλιτεχνικός!

Θεωρούν ότι με τον έλεγχο των γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων μπορούν να κατασκευαστούν στο μέλλον μικροσκοπικές συσκευές μεταφοράς ή ακόμα και δομές με 3D εκτυπωτή!

Οι Ιταλοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης στο πείραμα τους προσπάθησαν να ενώσουν διαφορετικές ιδιότητες, ώστε να μπορούν να ελέγξουν μεγάλους πληθυσμούς βακτηρίων και να τα κατευθύνουν όπου θέλουν με την αυξομείωση του φωτός.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα βακτήρια E. coli γιατί είναι σπουδαίοι… κολυμβητές! Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να κινηθούν σε απόσταση 10 φορές το μήκος τους σε μόλις ένα δευτερόλεπτο.

Συνήθως, τα βακτήρια χρησιμοποιούν την ταχύτητά τους, για να οδηγηθούν σε συνθήκες καλύτερης ανάπτυξης ή επιβίωσης.

Η ομάδα των γενετικά τροποποιημένων κυττάρων Ε. Coli περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεοροδοψίνη, η οποία βρίσκεται σε βακτήρια των θαλασσών, και τα κάνει να ανταποκρίνονται στο φως.

Σκόπευαν με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν μικρούς «κολυμβητές», οι οποίοι απέκτησαν… ρυθμό όταν έλαβαν περισσότερο φως.

Η ομάδα των ερευνητών δημιούργησε έναν προβολέα μέσω ενός μικροσκοπικού φακού, για να δει πώς τα E. coli άλλαξαν την ταχύτητά της, ενώ «κολυμπούσαν» σε περιοχές που ήταν φωτισμένες με διαφορετικές ποσότητες φωτός. Έπειτα πήραν μια αρνητική εικόνα της Μόνα Λίζα, προβάλλοντας το φως πάνω της.

Οι βραδύτεροι κολυμβητές, οι οποίοι ελάμβαναν λιγότερο φως πήγαιναν όλοι μαζί στα σκοτεινά σημεία, ενώ οι γρηγορότεροι ήταν εκείνοι που ελάμβαναν περισσότερο φως και έφταναν πιο μακριά, καλύπτοντας τα λευκά.

Αν και συνολικά τα βακτήρια κινούνταν αργά, χρειάστηκαν περίπου τέσσερα λεπτά για να γίνει ορατή η Μόνα Λίζα, παρότι η εικόνα ήταν λίγο θολή.

Για να διορθωθεί αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν βρόχο ανατροφοδότησης, ο οποίος συνέκρινε τις θέσεις των βακτηριδίων με την εικόνα κάθε 20 δευτερόλεπτα.

Πηγή: Gizmodo και Ifl Science / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.