ΝΕΑ

Κύμα κλοπών για αβοκάντο!

Υπάρχει λίστα αναμονής στη Νέα Ζηλανδία!

Χωρίς αβοκάντο δεν ζουν, όπως φαίνεται, οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι το αναζητούν παντού και με όποιο κόστος, καθώς υπάρχει μεγάλη έλειψη στην πατρίδα τους.

Τα φυτώρια αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τη ζήτηση για δέντρα αβοκάντο, ενώ παράλληλα έχει αναπτυχθεί και ένα κύμα κλοπών!

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων Stuff.nz, έχουν δημιουργηθεί και λίστες αναμονής σε βάθος δεκαετίας, για όσους θέλουν να καλλιεργήσουν το δικό τους δέντρο, καθώς οι τιμές για ένα μόνο φρούτο ξεδιπλώνονται φτάνουν γύρω από 3 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου 1,70 ευρώ) ανά φρούτο.

Νωρίτερα φέτος, η τιμή είχε φτάσει στα 7 δολάρια (περίπου 4 ευρώ) το αβοκάντο, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald.

Οι άνθρωποι «ρωτούν για το αβοκάντο όλη την ημέρα, κάθε μέρα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης φωρίου Λόιντ Χάουτον Σταφ (Lloyd Houghton Stuff), ενώ άλλος είπε ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξουν νέα αποθέματα μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο.

Το πρόβλημα είναι ότι τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αγοράσουν μικρά δέντρα, δεν μπορούν να τα βρουν.

Τα φυτώρια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση που έχει αυξηθεί από 30.000 δέντρα πριν από πέντε χρόνια, σε 200.000 δέντρα το 2018, καθώς τα φρούτα έχουν γίνει αγαπημένα τόσο στις εγχώριες όσο και στις εξαγωγικές αγορές.

«Τα δέντρα αβοκάντο είναι πολύ περιζήτητα και υπάρχει σίγουρα μια έλλειψη», δήλωσε ο διευθυντής φυτωρίου Άντριου Γκρίλι (Andrew Grilli) στο Stuff.nz, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται δύο χρόνια για να καλλιεργηθεί ένα δέντρο και πέντε χρόνια συνολικά για να αποφέρει καρπούς.

Η υψηλή ζήτηση φαίνεται να τροφοδότησε ένα κύμα εγκλήματος σε όλη τη Νέα Ζηλανδία, με τα τοπικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι έχουν αφαιρεθεί από τα δέντρα αβοκάντο αξίας χιλιάδων δολαρίων, με τις κλοπές να γόνονται μέρα και νύχτα.

Οι παραγωγοί υποψιάζονται ότι οι κλοπές είναι εξαιρετικά οργανωμένες, με τους κλέφτες να πωλούν τα φρούτα στη μαύρη αγορά.

Πηγή: BBC / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.