ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φαλαινοκαρχαρίες εν δράσει!

Κολυμπώντας δίπλα στα τεράστια ψάρια!

Μια ομάδα βιολόγων που μελετά το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο, παρακολούθησε τους φαλαινοκαρχαρίες την ώρα που αναζητούν την τροφή τους και κατέγραψε μοναδικές εικόνες.

Οι ερευνητές από το Ίδρυμα Marine Megafauna, του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον και το Παρατηρητήριο Καρχαριών στον Αραβικό Κόλπο, προσπάθησαν να διαπιστώσουν τις συνήθειες του ψαριού, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φαλαινοκαρχαρίες στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στον Αραβικό Κόλπο σπάνια κολυμπούν πάνω από μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις εστίες τους, και αποφεύγουν να κινούνται σε αχανείς θαλάσσιες περιοχές.

«Οι φαλαινοκαρχαρίες είναι καταπληκτικοί κολυμβητές, που μπορούν να κολυμπήσουν πάνω από 10.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο, και να βουτήξουν σε περίπου 2.000 μέτρα σε βάθος», δήλωσε η Δρ Κλερ Πρίμπλ (Clare Prebble), η οποία ηγήθηκε του ερευνητικού έργου του Ιδρύματος. Αλλά, όπως φαίνεται, αποφεύγουν τα μακρινά ταξίδια.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι φαλαινοκαρχαρίες αναμειγνύονται σε διαφορετικούς πληθυσμούς στον Ινδο-Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, αυτοί που ζουν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό (Μοζαμβίκη και Τανζανία), και στον Αραβικό Κόλπο (Κατάρ), σπάνια κολυμπούν πάνω από μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα βόρεια ή νότια από αυτές τις περιοχές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ισότοπα αζώτου και άνθρακα, για να καταγράψουν τη διατροφή και την κυκλοφορία του ψαριού, δίνοντας ένα «βιολογικό διαβατήριο» στους φαλαινοκαρχαρίες.

Αυτό απαιτούσε να πάρουν φωτογραφίες των κουκκίδων του κάθε φαλαινοκαρχαρία για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του πάνω από 10 χρόνια.

Κάθε φαλαινοκαρχαρίας έχει ένα μοναδικό μοτίβο από κουκκίδες, παρόμοιο με ένα ανθρώπινο δακτυλικό αποτύπωμα. Η ομάδα κατέγραψε 4.197 συναντήσεις με 1.240 ξεχωριστούς φαλαινοκαρχαρίες σε αυτές τις τρεις χώρες.

Μόνο δύο φαλαινοκαρχαρίες κινήθηκαν μεταξύ όλων των θαλάσσιων περιοχών, και οι δύο κολύμπησαν περίπου 2.000 χιλιόμετρα βόρεια από τη Μοζαμβίκη, στην Τανζανία. Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν περιορισμένες μετακινήσεις τους μεταξύ αυτών των τόπων σίτισης για μήνες έως χρόνια.

Όπως επισήμανε η Prebble, οι περισσότεροι από τους μισούς φαλαινοκαρχαρίες εξοντώθηκαν στη δεκαετία του ’80 και σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό ζουν μερικές εκατοντάδες.

Η μελέτη τονίζει την ανάγκη προστασίας αυτών των ψαριών, τα οποία πέφτουν στα παράκτια δίχτυα ψαράδων στη Μοζαμβίκη και την Τανζανία.

Παράλληλα, ο Αραβικός Κόλπος είναι μια τεράστια πετρελαϊκή ναυτιλιακή περιοχή όπου, τα απόβλητα των πλοίων αποτελούν σοβαρή απειλή για τους φαλαινοκαρχαρίες όταν τρώνε κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

«Οι φαλαινοκαρχαρίες είναι ικανοί να κολυμπήσουν στους ωκεανούς, αλλά φαίνεται ότι τουλάχιστον οι νεαροί επιλέγουν να μην κάνουν», δήλωσε ο Δρ Σάιμον Πιρς (Simon Pierce), ερευνητής στο Ίδρυμα Marine Megafauna και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Τους αρέσει να επιστρέφουν στις ίδιες περιοχές κάθε χρόνο, για να επωφεληθούν από τις προβλέψιμες ευκαιρίες διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι η τοπική προστασία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την αποκατάσταση αυτού του απειλούμενου είδους».

Ο τουρισμός γύρω από τον φαλαινοκαρχαρία εκτιμάται ότι αξίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Οι φαλαινοκαρχαρίες είναι το μεγαλύτερο ψάρι στον πλανήτη, με μήκος έως 20 μέτρα και βάρος περίπου 40 τόνους.

Πηγή: Guardian / Photo Credit Simon Pierce και Clare Prebble / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.