ΖΩΗ

Νυχτερίδες προστατεύουν βιβλιοθήκες!

Τρώνε τα έντομα, που τα καταστρέφουν!

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, είναι πραγματικό αυτό που έχουν υιοθετήσει επί εκατοντάδες χρόνια δύο ιστορικές βιβλιοθήκες της Πορτογαλίας και από τις παλαιότερες της Ευρώπης.

Πρόκειται για βιβλιοθήκες του 18ου αιώνα, που λειτουργούν χωρίς απώλειες στα παμπάλαια βιβλία τους, χάρη στις νυχτερίδες. Η μία είναι η βιβλιοθήκη Ζοανίνα (Joanina), που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της πόλης Κοϊμπρα (Coimbra) και η βιβλιοθήκη στο παλάτι της πόλης Μάφρα (Mafra), όχι μακριά από τη Λισαβόνα.

Και οι δύο στεγάζονται σε εξαιρετικά διακοσμημένα βαριά μπαρόκ κτίρια, όπου οι νυχτερίδες φώλιασαν τουλάχιστον από το 1700. Ωστόσο, δεν έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν, καθώς εξαφανίζουν κουνούπια, σκαθάρια και άλλα έντομα που τρέφονται με χαρτί και δέρμα.

Οι νυχτερίδες κρύβονται στις φωλιές τους ή κρέμονται από τα ψηλότερα ράφια και βγαίνουν το σούρουπο, για να εξολοθρεύσουν τους εχθρούς των βιβλίων.

Η δουλειά τους ολοκληρώνεται στη διάρκεια της νύχτας και το πρωί πριν ανοίξουν οι βιβλιοθήκες, το προσωπικό καθαρίζει ό,τι έχουν αφήσει πίσω τους.

Η βιβλιοθήκη Joanina, έχει χαρακτηρισθεί παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Οι τρεις όροφοι φιλοξενούν περίπου 57.000 τόμους βιβλίων.

Τα δάπεδα είναι κατασκευασμένα από ξύλο τικ, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι και οι οροφές είναι επίσης από ξύλο. Ανάμεσα στους ξύλινους τοίχους και τις βιβλιοθήκες από ξύλο βελανιδιάς, η θερμοκρασία και η υγρασία παραμένουν ιδανικές για αποθήκευση βιβλίων.

Η βιβλιοθήκη Mafra είναι διακοσμημένη σε στυλ μπαρόκ ή ροκοκό. Διαθέτει δύο ορόφους από λευκά, τριανταφυλλένια και γκρίζα μαρμάρινα πλακάκια, ενώ έχει περίτεχνα ξύλινα μπαλκόνια στους επάνω ορόφους.

Πηγή: Vintage News / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.