ΖΩΗ

Φύτεψε μόνος του ένα δάσος!

Ένας Ινδός έδωσε ζωή σε έρημο νησί!

Σχεδόν 40 χρόνια χρειάστηκε, από την ηλικία των 16 ετών, ο Ινδός Τζάνταβ Παγιένγ (Jadav Payeng), για να δώσει πάλι ζωή σε ένα απομακρυσμένο νησί του ποταμού Βραχμαπούτρα.

Ο Jadav φύτευε καθημερινά ένα δέντρο στο Ματζούλι (Majuli) από το 1979 και σήμερα έχει δημιουργήσει ένα δάσος 1.350 στρεμμάτων, στο οποίο ζουν τίγρεις, ρινόκεροι, ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα.

Το Majuli είναι το μεγαλύτερο νησί του ποταμού και μπορεί να εξαφανιστεί, καθώς τα τελευταία 70 χρόνια, έχει συρρικνωθεί περισσότερο από το μισό και υπάρχουν ανησυχίες ότι θα βυθιστεί τα επόμενα 20 χρόνια.

Το νησί βρίσκεται σε συνεχή απειλή λόγω της εκτεταμένης διάβρωσης του εδάφους στις ακτές του. Αιτία για αυτό το φαινόμενο θεωρούνται τα μεγάλα αναχώματα που χτίστηκαν σε πόλεις, δίπλα στον ποταμό, για να προστατευτούν από τις πλημμύρες την εποχή των μουσώνων.

Έτσι, τα έργα αυτά ανακατευθύνουν την καταστροφική μανία του ποταμού προς τη νησίδα. Από το 1991, πάνω από 35 χωριά του Majuli έχουν σκεπαστεί από τα νερά.

Οι ινδικές αρχές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να σώσουν το νησί, το οποίο θα είχε εξαφανιστεί ήδη, εάν δεν υπήρχε ο Jadav Payeng.

Ο ντόπιος περιβαλλοντικός ακτιβιστής ξεκίνησε τη δημιουργία του δάσους όταν είδε μεγάλο αριθμό φιδιών να έχουν πεθάνει λόγω υπερβολικής ζέστης μετά από πλημμύρες, οι οποίες είχαν σκεπάσει με λάσπη τα πάντα.

Εργαζόταν ακούραστα κάθε μέρα, και χρειάστηκαν περίπου 40 χρόνια για να δημιουργηθεί ένα δάσος, το οποίο έγινε το σπίτι για την άγρια ζωή.

Πηγή: Bored Panda / Βίντεο William D McMaster / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.