ΕΡΕΥΝΑ

Ψάρια που μεγαλώνουν σε 14 ημέρες!

Αμέσως μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση!

Το γαλαζοπράσινο ψάρι, το οποίο ζει σε προσωρινές λίμνες στη Μοζαμβίκη, εξελίσσεται από το έμβρυο σε σεξουαλικά ώριμο ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology.

Η γενέτειρα του είναι λακκούβες, που γεμίζουν με νερό της βροχής και οι οποίες το οδηγούν στον θάνατο όταν εξατμίζονται. Το γαλαζοπράσινο ψάρι, που λέγεται κίλιφις (killifish) και έχει το επιστημονικό όνομα «Nothobranchius furzeri», ζει σε υδροβιότοπο.

Τα ψάρια αυτά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ως μικροσκοπικά έμβρυα που έχουν εναποτεθεί σε ιζήματα σε μικρές κοιλότητες σε όλη τη σαβάνα.

Όταν η βροχή γεμίσει τις λακκούβες, τα έμβρυα ωριμάζουν γρήγορα, φτάνοντας σε σεξουαλική ωριμότητα και εναποθέτονται εκεί τα δικά τους έμβρυα, πριν η λίμνη ξεραθεί.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι όχι μόνο κάνουν γρήγορα τα μωρά τους, αλλά παράλληλα αυξάνονται σε μήκος και από τα περίπου 5 χιλιοστά φτάνουν έως 54 κατά τη διάρκεια ζωής τους.

Οι ερευνητές έχουν επίγνωση της εξαιρετικά γρήγορης ωρίμανσης των τυρκουάζ killifish, που χρησιμοποιούνται ως πρότυπα σε μελέτες γήρανσης, εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού. Βέβαια, στο εργαστήριο, όπου ζουν σχετικά χαλαρό τρόπο ζωής, ο μέσος ρυθμός ωρίμανσης τους αυξάνεται στις 18 ημέρες.

Ο συγγραφέας της νέας μελέτης, Μάρτιν Ράιχαρντ (Martin Reichard), βιολόγος της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών στην Πράγα, και η ομάδα του, υποψιάζονται ότι στην άγρια ​​φύση τα ψάρια αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα πιο γρήγορα στην αναπαραγωγική ηλικία.

Εξετάστηκαν άγριοι ​​πληθυσμοί κοραλλιών στην νότια Μοζαμβίκη μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2016, κοιτάζοντας οκτώ εφήμερες λίμνες νερού.

Διαπίστωσαν ότι τα θαμμένα αυγά ψαριών εκκολάπτονται μέσα σε τρεις ημέρες μετά από μια βροχόπτωση. Παρατηρώντας τους γόνους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ψάρια φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μεταξύ 14 και 15 ημερών.

Ωστόσο, η ανάπτυξη τόσο γρήγορα έρχεται με κόστος. Τα κύτταρα τους εκφυλίζονται πολύ πιο σύντομα από άλλα ψάρια, πράγμα που σημαίνει ότι γερνούν ταχύτερα.

Στη συνέχεια, δεν έχουν πολύ χρόνο να ζήσουν, καθώς η λασπώδης τρύπα που γεννήθηκαν θα εξατμιστεί, αφήνοντάς τα χωρίς νερό. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν καθυστερούν καθόλου για το ζευγάρωμα τους, το οποίο «δεν περιλαμβάνει περίπλοκο ερωτισμό».

Συνήθως, ένα αρσενικό απλώνει τα πτερύγιά του, και αν το θηλυκό ενδιαφέρεται θα ρίξει ένα αυγό που μπορεί να γονιμοποιήσει. Στη συνέχεια θα κολυμπήσει σε άλλο αρσενικό. Συνολικά, μπορεί να απελευθερώσει 20 έως 100 αυγά την ημέρα, «συνήθως πριν το μεσημέρι», λέει ο Reichard.

Τα έμβρυα θα βυθιστούν τελικά στο ίζημα καθώς η λίμνη στεγνώνει – προστατεύονται από ένα σκληρό κέλυφος παρόμοιο με ένα φυτικό σπόρο – περιμένοντας τον επόμενο γύρο βροχής να έρθει, και να εξελιχθούν.

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.