ΜΟΥΣΕΙΑ

Μουσείο με κανάτες για μπύρες!

Ιδιωτική συλλογή με χιλιάδες κομμάτια!

Το μουσείο με το παράξενο περιεχόμενο στεγάζεται στο σπίτι του Τζορτζ Άνταμς (George Adams), στο Παμπλίν της Βιρτζίνια, και διαθέτει περίπου 10.000 περίτεχνες κανάτες, στάιν (stein), όπως λένε τα ανάλογα δοχεία στη Γερμανία, απ’ όπου κατάγεται.

Στο «Steins Unlimited» ο Άνταμς εκθέτει όμορφα πήλινα, κυρίως, δοχεία, που συνέλεξε από παζάρια και συλλογές σε διάφορα μέρη του κόσμου, επί 50 χρόνια!

Πρόκειται για πραγματικά κομψοτεχνήματα, μερικά από τα οποία κατασκευάστηκαν τον 14ο αιώνα στη Γερμανία, άλλες τον 17ο και 18ο αιώνα, ενώ αρκετές είναι σύγχρονες.

Η εμμονή του Άνταμς με τις κανάτες και τις μεγάλες σκεπαστές κούπες της μπύρας ξεκίνησαν από την παιδική του ηλικία, από τον παππού του, ο οποίος ήταν μετανάστης πρώτης γενιάς από τη Γερμανία.

Στη μνήμη του έμεινε ένα χειροποίητο ξύλινο δοχείο με μια χειρολαβή, όπου έπινε την μπύρα του και το κρεμούσε στην πολυθρόνα του.

Η μητέρα του του εξήγησε ότι ήταν ένα «stein», που είναι μια συντομογραφία της γερμανικής λέξης «steinzeugkrug», η οποία σημαίνει «κανάτα από πηλό». Ο ίδιος άρχισε να συλλέγει steins στις αρχές της δεκαετίας του ’30.

Το χαρακτηριστικό καπάκι στις κανάτες προστέθηκε αρχικά για την πρόληψη της πανώλης, που σκότωσε 25 εκατομμύρια ανθρώπους το 1300. Τότε οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι πίστευαν ότι η βρωμιά είχε προκαλέσει την πανώλη, ζήτησαν τρόπους να γίνουν τα stein πιο καθαρά.

Σε συνδυασμό με περαιτέρω εντολές ότι «η μπύρα μπορεί να παρασκευάζεται μόνο από λυκίσκο, δημητριακά, μαγιά και νερό» και «αυστηρά επιβαλλόμενες ρυθμίσεις σχετικά με την ποιότητα και τη μεταφορά», ξεκίνησε μια χρυσή εποχή παραγωγής μπύρας.

Καθώς η μέση κατανάλωση αυξήθηκε σε «περίπου 2 λίτρα ανά άτομο, ανά ημέρα, οι ταβέρνες και οι μπυραρίες πολλαπλασιάστηκαν στη Γερμανία.

Τα steins μετατράπηκαν σε σύμβολα και μοιραία προέκυψε ανταγωνισμός προέκυψε μεταξύ των κατασκευαστών. Αναγεννησιακοί καλλιτέχνες παρείχαν σχέδια, ενώ προστέθηκαν οικογενειακές, ιστορικές, αλληγορικές και βιβλικές σκηνές, με έντονα χρώματα.

Με άλλα λόγια, η κατανάλωση μπύρας συνοδεύτηκε από μια «ευχαρίστηση για τα μάτια». «Όσο περισσότερο μάθαινα, τόσο περισσότερο κολλούσα», ομολογεί ο Adams. Σύντομα, η συλλογή του είχε μεγαλώσει σε εκατοντάδες και γέμιζε πολλά δωμάτια του σπιτιού του.

Παρά τη δουλειά του, ως επιθεωρητής κρέατος, παρακολουθούσε εκθέσεις και αγόραζε κανάτες από όπου μπορούσε, με ένα κόστος που υπολογίζει στα 25.000 δολάρια. Όταν βγήκε στη σύνταξη αφοσιώθηκε πλήρως στο χόμπι του.

Μέχρι τότε, είχε συγκεντρώσει πάνω από 9.000 σπάνιες και ιστορικά σημαντικές κανάτες. Αναζητώντας έναν τρόπο να δώσει στο κοινό πρόσβαση στη συλλογή – και τις γνώσεις του – ίδρυσε το μουσείο Steins Unlimited.

Είναι ένα ασυνήθιστο μουσείο. Βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό 200 ατόμων, στη μέση του πουθενά. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής στεγάζεται σε ένα υπόστεγο δύο δωματίων, και τα εκλεκτά αντικείμενα σε ένα χώρο χτισμένο από πέτρα.

Όπως λέει ο Adams κάθε χρόνο επισκέπτονται το μουσείο του περίπου 1.500 άτομα. Ο ίδιος κάνει την ξενάγηση και η συντήρηση του μουσείου γίνεται από προσφορές, καθώς η είσοδος είναι δωρεάν.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.