ΖΩΗ

Η ασυνήθιστη μανία με τα βρύα!

Τρέλα επικρατεί στην Ιαπωνία για αυτά τα φυτά!

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί Ιάπωνες έχουν αποκτήσει ένα είδος εμμονής με τα βρύα. Πρακτορεία διοργανώνουν εκδρομές στην εξοχή, για να τα θαυμάσουν και μάλιστα, είναι δύσκολο να βρεις θέση σε αυτά τα ταξίδια!

Η πώληση «βλαστικών» προϊόντων, όπως κοσμήματα που περιέχουν βρύα, έχει γίνει μια κερδοφόρα αγορά. Μπορείτε να αγοράσετε δαχτυλίδια που έχουν μικροσκοπικά δοχεία, τα οποία περιέχουν τα φυτά αντί για πέτρες.

Για πολλές νέες γυναίκες στην Ιαπωνία, η αγάπη για αυτά τα φυτά έχει γίνει μέρος της ταυτότητάς τους. Αυτές οι νεαρές αυτοαποκαλούνται «κορίτσια των βρύων» και οργανώνουν εκδηλώσεις για τα βρύα, όπως πάρτι προβολής, όπου κάνουν και ποτά εμπνευσμένα από αυτά τα φυτά, ενώ τα τρώνε και σαν σαλάτες.

Τα βρύα έχουν γίνει, επίσης, μια δημοφιλής διακόσμηση των σπιτιών, τόσο του εσωτερικού, όσο και των κήπων. Όπως οι κάκτοι και τα δέντρα μπονσάι, τα βρύα χρειάζονται μόνο λίγη προσοχή και νερό για να επιβιώσουν.

Τα φυτά αυτά είναι πολύ δημοφιλή στους παραδοσιακούς ιαπωνικούς κήπους, γιατί αναπτύσσονται πολύ εύκολα στο υγρό κλίμα της χώρας αλλά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να δημιουργήσουν όμορφες υφές.

Η δημοτικότητα του βρύου στην Ιαπωνία έχει τροφοδοτηθεί εν μέρει από τις κλιμακούμενες διαθέσιμες ποικιλίες του φυτού. Στην οροσειρά Γιατσουγκατάκε (Yatsugatake) μόνο, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 500 διαφορετικοί τύποι βρύων!

Πολλοί Ιάπωνες κατάφεραν να πλουτίσουν, χρησιμοποιώντας αυτό το πολιτισμικό φαινόμενο προς όφελός τους. Ο 64χρονος Οιτσί Κιγομούρα (Oichi Kiyomura), για παράδειγμα, έχει κερδίσει το ψευδώνυμο «The Moss King» αφού κερδίζει πάνω από 30 εκατομμύρια γιεν (270,000 δολάρια) ετησίως από την πώληση βρύων.

Η σχέση του με αυτό το φυτό άρχισε όταν βρήκε έναν τύπο βρύου, γνωστού ως «arahashiraga-goke», σε μια βόλτα στη εξοχή, για να μαζέψει μανιτάρια.

Αυτός ο τύπος βρύου είναι δημοφιλής στους αγρότες λόγω των λεπτών και μεταξωτών φύλλων του. «Νόμιζα ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση οι άνθρωποι να αγνοούσαν κάτι τόσο όμορφο, αν άρχιζα να το προωθώ», είπε και αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο.

Η αύξηση της δημοτικότητας του βρύου μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει και από ένα δημοφιλές ιαπωνικό βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 2011 με τίτλο «Mosses, My Dear Friends».

Στο βιβλίο, ο συγγραφέας Χισάκι Φούτζι (Hisako Fujii) περιγράφει την αγάπη του για το φυτό. Ωστόσο, η δημοτικότητα των βρύων στην Ιαπωνία πηγαίνει πολύ πιο βαθιά από ένα μόνο βιβλίο.

Περαιτέρω εξήγηση για την εμμονή των Ιαπώνων, ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί στην αισθητική του λαού και την πολιτιστική του παράδοση, με την αγάπη των φυτών που ζουν πολλά χρόνια.

Και τα βρύα συγκεντρώνουν αυτά τα στοιχεία, καθώς δεν αναπτύσσονται εν μία νυκτί, αλλά χρειάζονται χρόνια για να μεγαλώσουν και να καλύψουν μια επιφάνεια.

Πηγή: Oddity Cetral / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΖΩΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.