ΒΙΝΤΕΟ

Οι αστεροειδείς που «πολιορκούν» τη Γη!

Καταπληκτικό βίντεο από τη NASA!

Μια εικόνα για το τι συμβαίνει στο Διάστημα με τους αστεροειδείς που κινούνται ανεξέλεγκτα, δίνει η NASA με ένα βίντεο προσομοίωσης, από τα στοιχεία τα οποία συνέλεξε η αρμόδια υπηρεσία της.

Το βίντεο μπορεί να αποτελεί μια υπόθεση εργασίας, αλλά τα γεγονότα είναι ανησυχητικά, καθώς κάθε εβδομάδα προστίθενται μερικές δεκάδες αστεροειδείς που κάνουν βόλτες κοντά στον πλανήτη μας.

Η προσομοίωση αφορά την τελευταία 20ετία, από το 1999 έως το 2018, και είναι δουλειά του Κέντρου Σπουδών του Πεδίου της Γης (CNEOS).

Στο όμορφο, αν όχι ανησυχητικό, βίντεο έχουν καταγραφεί οι μεγάλοι αστεροειδείς οι οποίοι περνούν σε απόσταση περίπου 50 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά από την τροχιά του πλανήτη μας.

«Υπολογίζουμε τις τροχιές υψηλής ακρίβειας για όλους τους αστεροειδείς και τους κομήτες και χαρτογραφούμε τις θέσεις τους στο Ηλιακό Σύστημα, τόσο προς τα εμπρός, για να ανιχνεύσουμε πιθανούς αντίκτυπους, όσο και προς τα πίσω για να δούμε πού βρίσκονται στον ουρανό», δήλωσε ο Πόλ Χόντας (Paul Chodas), διευθυντής του Κέντρου της NASA για μελέτες αντικειμένων κοντά στη Γη.

Όταν ανατέθηκε στο τμήμα αυτό για πρώτη φορά η παρακολούθηση των κοντινών στη Γη αντικειμένων, «Near-Earth Objects» (NEO) το 1998, ήταν γνωστοί μερικές εκατοντάδες επικίνδυνοι αστεροειδείς.

Έκτοτε, όπως φαίνεται στο εκπληκτικό animation, έχουν προστεθεί στον κατάλογο πάνω από 18.000 NEO. Αν σκεφτεί κανείς ότι στα εκτιμώμενα 1,9 εκατομμύρια αντικείμενα που υπάρχουν στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία, είναι θαύμα που δεν μας πέτυχε κάποιος!

Και δεν φτάνουν μόνο αυτοί, καθώς η ομάδα των επιστημόνων προσθέτει ότι κατά μέσο όρο ανακαλύπτονται πάνω από 40 νέοι αστεροειδείς κάθε εβδομάδα!

Ευτυχώς, κανένας από τους ΝΕΟ που απαριθμούνται από την 1η Ιανουαρίου 1999 δεν αποτελεί απειλή για τη Γη στο άμεσο μέλλον.

Ενώ η αρχική αποστολή του Κέντρου ήταν να καταγράψει τουλάχιστον το 90% των ΝΕΟ μεγέθους, περίπου ενός χιλιομέτρου, η έρευνα δεν σταμάτησε εκεί.

Το 2005, το Κογκρέσο έδωσε στην ομάδα μια νέα οδηγία για να ψάξει αστεροειδείς ακόμα και στο μέγεθος των 140 μέτρων μέχρι το 2020.

Αν και αυτά τα μικρότερα πετρώματα δεν θεωρούνται «δολοφόνοι», θα μπορούσαν ακόμα να εξαλείψουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Για παράδειγμα, ένας αστεροειδής 275 μέτρων (περίπου το μέγεθος των τριών γηπέδων ποδοσφαίρου), θα ήταν αρκετός για να καταστρέψει ένα τεράστιο τμήμα της Νέας Υόρκης.

Πηγή: Mother Nature Network /Βίντεο NASA / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.