ΕΡΕΥΝΑ

Λύθηκε το μυστήριο με το Τρίγωνο των Βερμούδων!

Αυτό πιστεύουν Βρετανοί επιστήμονες!

Photo Credit David Broad

Πάνω από έναν αιώνα το Τρίγωνο των Βερμούδων έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη, καθώς εκεί έχουν εξαφανιστεί -από το 1900- δεκάδες πλοία και αεροσκάφη, με εκατοντάδες επιβάτες.

Στην προσπάθεια να βρεθεί μια αιτία για τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις, αναπτύχθηκαν ένα σωρό θεωρίες, από λογικοφανείς μέχρι συνωμοσιολογικές.

Ότι τα πλοία τα πήραν εξωγήινοι, ότι υπάρχουν μαγνητικά κύματα που τρελαίνουν τα μηχανήματα πλοίων και αεροπλάνων ή ακόμα ότι υπάρχει μια τεράστια ρουφήχτρα που τα πηγαίνει κατευθείαν στον βυθό.

Όμως, Βρετανοί επιστήμονες με την έρευνα τους, καταρρίπτουν αυτές τις θεωρίες και διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το παράξενο, αλλά στη θαλάσσια περιοχή αναπτύσσονται «τερατώδη» κύματα, τα οποία μπορούν να φτάσουν και τα 30 μέτρα σε ύψος.

Σε μια σειρά ντοκιμαντέρ για το «Κανάλι 5» με τίτλο «The Enigma Triangle of Bermuda» δίνονται πειστικές εξηγήσεις για το μεγάλο μυστήριο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η περιοχή είναι επιρρεπής σε «αδίστακτα κύματα»», δήλωσε ο Σάιμον Μπόζαλ (Simon Boxall), ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον και ένας από τους επιστήμονες της ομάδας.

Τα «αδίστακτα» ή «τερατώδη» κύματα είναι απότομα και ψηλά, σαν «τοίχοι από νερό» και συχνά χτυπούν απροσδόκητα, σύμφωνα με το Γραφείο Ωκεανογραφικών Ερευνών (ΝΟΑΑ).

«Η άκρη της Νότιας Αφρικής, για παράδειγμα, είναι επίσης πολύ επιρρεπής σε αυτά τα κύματα, τα οποία έρχονται όλα μαζί από καταιγίδες στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, τον Ινδικό Ωκεανό και τον Νότιο Ωκεανό», διευκρίνισε ο Boxall.

Photo Credit NASA

»Πράγματι, και εκεί υπήρξαν παρόμοιες εξαφανίσεις μεγάλων φορτηγών πλοίων και δεξαμενόπλοιων όλα αυτά τα χρόνια, παρόμοιες με το Τριγωνο των Βερμούδων», είπε.

Αυτό το στοιχείο της συγκέντρωσης καταιγίδων από το Μεξικό, τον ισημερινό και από τον ανατολικό Ατλαντικό, παρατηρείται και στο Τρίγωνο των Βερμούδων.

Εάν κάθε κύμα μπορεί να φτάσει σε ύψος πάνω από 10 μέτρα ψηλό, περιστασιακά, όταν συμπέσουν οι καταιγίδες από βόρεια και νότια στη σωστή στιγμή, δημιουργούνται «αδίστακτα» ή «τερατώδη» κύματα που μπορεί να είναι πάνω από 30 μέτρα ψηλά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον έφτιαξαν μερικά μοντέλα πλοίων, συμπεριλαμβανομένου και του «USS Cyclops», ένα σκάφος που εξαφανίστηκε στο Τρίγωνο των Βερμούδων το 1918, στο οποίο επέβαιναν πάνω από 300 άτομα.

Photo Credit David Broad

Έκαναν προσομοίωση «αδίστακτων» κυμάτων σε δεξαμενή και διαπίστωσαν ότι, πράγματι, τα πλοία μπορούν να βυθιστούν γρήγορα, εάν χτυπηθούν από αυτά. Μάλιστα, βρήκαν ότι όσο μεγαλύτερο είναι ένα πλοίο, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία να επιπλεύσει και να μην κοπεί στα δύο.

Οι άνθρωποι συχνά μιλούν για παράξενες μαγνητικές ανωμαλίες πάνω από το Τρίγωνο των Βερμούδων, δήλωσε ο Boxall. «Δεν υπάρχουν», είπε.

«Υπάρχουν μαγνητικές ανωμαλίες σε όλο τον πλανήτη που έχουν να κάνουν με το μανδύα της Γης, αλλά η πλησιέστερη περίπτωση είναι περίπου 1.600 χιλιόμετρα νότια, μακριά από την ακτή της Βραζιλίας και πολύ μακριά από το Τρίγωνο των Βερμούδων», συμπλήρωσε.

Μια άλλη θεωρία έχει να κάνει με θύλακες εκρηκτικού αερίου μεθανίου που θα μπορούσαν, λόγω κάποιας διαταραχής, να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού και να κάνουν το νερό λιγότερο πυκνό οδηγώντας το πλοίο στον βυθό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα κανένα πείραμα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι αυτό είναι δυνατό, δήλωσε ο Boxall.

Photo Credit Wikmedia Commons

«Θεωρητικά, θα μπορούσε να συμβεί, αλλά υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο όπου αυτό μπορεί να παρατηρηθεί, όχι μόνο στο τρίγωνο των Βερμούδων», εξήγησε. Αντίθετα, πιστεύει ότι η πιο συνηθισμένη αιτία για τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις είναι το ανθρώπινο λάθος.

Η θρυλική εξαφάνιση της πτήσης 19 – πέντε αεροσκάφη του ναυτικό των ΗΠΑ που χάθηκαν μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια μιας αποστολής εκπαίδευσης το 1945 – πιθανώς συνέβη, επειδή το πλήρωμα έχασε τον προσανατολισμό του και τα αεροπλάνα έμειναν από καύσιμα, εκτίμησε ο Boxall.

Περίπου το ένα τρίτο όλων των νηολογημένων και ιδιωτικών πλοίων των ΗΠΑ βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή και τα νησιά του Τριγώνου των Βερμούδων, παρατήρησε.

Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ακτοφυλακής για το 2016, το 82% των περιστατικών εκείνη τη χρονιά οφειλόταν σε ανθρώπους που δεν είχαν καμία επίσημη εκπαίδευση ή εμπειρία στη ναυτιλία, πρόσθεσε.

Photo Credit David Broad

Επιπλέον,«οι περιβαλλοντικές εκτιμήσεις θα μπορούσαν να εξηγήσουν πολλές, αν όχι τις περισσότερες, από τις εξαφανίσεις», γράφει και το  (ΝΟΑΑ) στην ιστοσελίδα του.

«Ο ωκεανός ήταν πάντα ένας μυστηριώδης τόπος για τον άνθρωπο, ο καιρός ή η κακή πλοήγηση μπορεί να γίνει ένα πολύ θανατηφόρο μέρος», επισημαίνει.

Το ΝΟΑΑ λέει, επίσης, ότι η περιοχή θα μπορούσε να είναι επιρρεπής σε ατυχήματα λόγω των ρευμάτων του Κόλπου που μπορούν να προκαλέσουν «γρήγορες, μερικές φορές, βίαιες καταιγίδες», οι οποίες σε συνδυασμό με τα ρηχά νερά γύρω από τα νησιά της Καραϊβικής μπορούν να αποβούν μοιραίες για τα πλοία.

«Μπορείτε να επεκτείνετε το τρίγωνο των Βερμούδων σε όλο και μεγαλύτερες περιοχές… αυτό που θα διαπιστώσετε είναι ότι το Τρίγωνο των Βερμούδων καλύπτει ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Boxall.

Και κατέληξε: «Τα αδίστακτα κύματα μπορούν να χτυπήσουν πολλά διαφορετικά μέρη, οι φυσαλίδες μεθανίου μπορούν να χτυπήσουν πολλά μέρη και όπου και αν έχετε μεγάλη συγκέντρωση ερασιτεχνών χωρίς εμπειρία, θα πάρετε μια υψηλή συγκέντρωση μυστηριωδών εξαφανίσεων».

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as:

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.