ΕΡΕΥΝΑ

Αυτός είναι ο πιο παλιός μετεωρίτης που έπεσε στη Γη!

Έχει την ηλικία που δίνουν οι επιστήμονες στον σχηματισμό του Σύμπαντος!

Ο μετεωρίτης που είναι σε μέγεθος μιας μικρής μπάλας, ανακαλύφθηκε σε αμμόλοφους στη Μαυριτανία, στη Βορειοδυτική Αφρική. Είναι ανοιχτόχρωμος, με πράσινους κρυστάλλους.

Οι επιστήμονες οι οποίοι τον εξέτασαν διαπίστωσαν ότι η ηλικία του ήταν 4.565 δισεκατομμυρίων ετών, μόλις μερικές δεκάδες χρόνια μακριά από τη γένεση του Σύμπαντος, που εκτιμάται ότι συνέβη πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο βράχος που απέκτησε το παρατσούκλι «Βορειοδυτική Αφρική (NWA) 11119» (Northwest Africa (NWA) 11119), ίσως συμπληρώσει κομμάτια από το παζλ του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ηλιακό μας σύστημα σχηματίσθηκε όταν ένα σύννεφο αερίου και σκόνης κατέρρευσε εξαιτίας της βαρύτητας, πιθανώς λόγω της έκρηξης που διέλυσε ένα κοντινό αστέρι και σχηματίσθηκε μια περιστρεφόμενη περιοχή με τον ήλιο στη μέση.

Ο συντάκτης της μελέτης γύρω από αυτή την ανακάλυψη, Ντάνιελ Ντάνλαπ (Daniel Dunlap), από το Κέντρο Μελετών Μετεωριτών του Κρατικού, δήλωσε ότι ο μετεωρίτης αυτός είναι διαφορετικός σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον.

Και πρόσθεσε «οι μετεωρίτες αυτού του είδους ήταν οι πρόδρομοι του σχηματισμού πλανητών και αντιπροσωπεύουν ένα κρίσιμο βήμα στην εξέλιξη των βραχωδών σωμάτων στο ηλιακό μας σύστημα».

Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύθηκε στο Nature Communications και παρέχει άμεσες αποδείξεις ότι οι χημικώς εξελιγμένοι, πλούσιοι σε πυρίτιο βράχοι σχημάτισαν πλανήτες σε διάστημα 10 εκατομμυρίων ετών.

Πηγή: Daily Mail / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.