ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φερμουάρ σε κτίριο!

Σουρεαλιστική εγκατάσταση στο Λονδίνο!

Ο Βρετανός γλύπτης Άλεξ Τσίνεκ (Alex Chinneck), δημιούργησε ένα εντυπωσιακό γλυπτό στην πρόσοψη και στην μία πλευρά ενός κτιρίου, το οποίο πρόκειται να κατεδαφιστεί, με δύο φερμουάρ που ανοίγουν.

Εκεί, στεγαζόταν μέχρι τη δεκατία του 1960 μια βιοτεχνία, η οποία κατασκεύαζε δερμάτινα ρούχα. Το έργο ονομάζεται «Ανοιχτό στο Κοινό» και έχει ύψος οκτώ μέτρων, ώστε να καλύπτει ολόκληρη την πρόσοψη και το επάνω μέρος της πλευράς του κτιρίου.

Το γλυπτό αποτελείται από τα δύο φερμουάρ, τα οποία φαίνονται να λυγίζουν, όπως τα κανονικά, προκειμένου να… αποκαλύψουν τι υπάρχει στο εσωτερικό.

Ο καλλιτέχνης είναι γνωστός για τα σουρεαλιστικά έργα του που συνδυάζουν την τέχνη με την αρχιτεκτονική και τη μηχανική. Έχει δημιουργήσει στο παρελθόν ένα τεράστιο σχίσιμο σε ένα κτίριο του Λονδίνου και μεταμόρφωσε την πρόσοψη ενός σπιτιού για φαίνεται σαν να γλιστράει.

Αυτό το τελευταίο έργο του αναφέρεται στην ιστορία της βιοτεχνίας που στεγαζόταν στο κτίριο στο Άσφορντ του Κέντ, και ο Chinneck το περιγράφει ως «θεατρικό και σουρεαλιστικό».

Μάλιστα, όπως δήλωσε, το συγκεκριμένο κτίριο πρόκειται να κατεδαφιστεί και αυτό το γεγονός του έδωσε «τη γλυπτική ελευθερία», για να δημιουργήσει αυτό που ήθελε.

Ο Chinneck συνέλαβε την ιδέα και παρήγαγε το έργο του σε μια περίοδο δύο μηνών. Δεν θέλει να αποκαλύψει τις ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς έγινε η νέα πρόσοψη, αλλά είπε ότι χρησιμοποίησε μια σύνθεση από καουτσούκ και άλλα εύκαμπτα υλικά. Τα φερμουάρ φτιάχτηκαν αλλού και εγκαταστάθηκαν σε μία νύχτα.

«Σχεδιάζω παιχνιδιάρικα δημόσια έργα τέχνης για να υπάρχουν και να μπορεί να τα απολαύσει ο καθένας, μετατρέποντας την καθημερινότητα του σε κάτι ξεχωριστό», επισήμανε.

Πηγή: De Zeen / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.