ΤΟΠΟΙ

Γέφυρα από μπαμπού που συναρμολογείται κάθε χρόνο!

Όταν φουσκώνει, ο ποταμός την… μαζεύουν!

Photo Credit Donald Macauley

Η λυόμενη γέφυρα βρίσκεται στην ανατολική Καμπότζη, και συνδέει νησί Κοχ Πεν (Koh Pen), το οποίο βρίσκεται στο μέσο του ποταμού Μεκόνγκ, με τη δυτική όχθη, όπου βρίσκεται η έκτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Καμπόνγκ Τσαμ (Kampong Cham).

Αυτή η γέφυρα από μπαμπού είναι εποχιακή. Χτίζεται κάθε ξηρή περίοδο, όταν τα νερά του ποταμού Μεκόνγκ υποχωρούν και γίνονται πολύ ρηχά.

Photo Credit James Antrobus

Στην αρχή κάθε εποχής των βροχών, πριν φουσκώσει το ποτάμι, η γέφυρα αποσυναρμολογείται με το χέρι και τα μπαμπού αποθηκεύονται μακριά ή επαναχρησιμοποιούνται για άλλες κατασκευές.

Αυτό γίνεται επειδή κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου τα ρεύματα του ποταμού γίνονται πολύ ισχυρά, για να επιβιώσει. Τη δουλειά της κάνουν σκάφη, τα οποία μεταφέρουν τους κατοίκους.

Photo Credit Stephen Bugno

Μόλις τα νερά έχουν υποχωρήσει αρκετά χαμηλά και τα ρεύματα έχουν σταματήσει, αρχίζει η κατασκευή μιας νέας γέφυρας.

Από μακριά η γέφυρα μοιάζει με μοντέλο από σπιρτόξυλα, ωστόσο είναι σταθερή και αρκετά μεγάλη, για να αντέξει το βάρος ελαφρών οχημάτων.

Photo Credit Dale Warren

Επειδή τα μπαμπού κάμπτονται και δεν σπάνε, όταν βρίσκονται υπό πίεση, η οδήγηση αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας πάνω στη γέφυρα τα αναγκάζει να κάνουν συνεχείς ταλαντώσεις.

Photo Credit Stephen Bugno

Αποτέλεσμα είναι τα οχήματα να αναπηδούν, δίνοντας στους επιβάτες την εμπειρία μιας… κυματιστής οδήγησης, με τη συνοδεία ενός εκκωφαντικού κροταλίσματος που κάνουν τα λάστιχα πάνω στο ολισθηρό κατάστρωμα της γέφυρας.

Photo Credit Stephen Bugno

Ωστόσο, χιλιάδες τουρίστες πηγαίνουν στο Kampong Cham κάθε χρόνο, μόνο και μόνο για να περάσουν από τη γέφυρα, που αυξάνει στην αδρεναλίνη.

Για τη διέλευση υπάρχουν διόδια, τα οποία για τους ντόπιους είναι 100 ριέλ (περίπου 2,5 σεντς του δολαρίου), αλλά οι ξένοι τουρίστες χρεώνονται σαράντα φορές περισσότερο.

Photo Credit Vitalii Karas

Τα διόδια φέρνουν έσοδα 1 έως 2 εκατομμύρια ριέλ ημερησίως, ή περίπου 250 έως 500 δολάρια, το μεγαλύτερο μερίδιο των οποίων προέρχεται από τους ξένους.

Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν για την ετήσια κατασκευή και τη συντήρηση της γέφυρας, η οποία απαιτεί ένα ποσό που φτάνει τα 50.000 έως 60.000 δολάρια.

Photo Credit Vitalii Karas

Η γέφυρα μπαμπού του Kampong Cham χτίζεται και ξαναχτίζεται για δεκαετίες. Αλλά το 2018 ίσως είναι η τελευταία φορά που γίνεται αυτό.

Photo Credit Kompasskind.de

Περίπου δύο χιλιόμετρα νότια από αυτήν άνοιξε μια νέα τσιμεντένια γέφυρα, μήκους 800 μέτρων που μπορεί να μεταφέρει οχήματα μέχρι 30 τόνων, σε αντίθεση με το φορτίου των 4 τόνων της γέφυρας μπαμπού.

Photo Credit Stephen Bugno

Οι ντόπιοι είναι ενθουσιασμένοι με την καινούργια γέφυρα, γιατί δεν πληρώνουν διόδια και είναι παντός καιρού. Αλλά υπάρχει ο φόβος η πιθανή απώλεια της γέφυρας του μπαμπού να σταματήσει τον τουρισμό και να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της περιοχής.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.