ΤΟΠΟΙ

Το χωριό των κροκοδείλων!

Θεωρούνται ιεροί και δεν ενοχλούν τους κατοίκους!

Photo Credit Marco Schmidt

Στο Μπαζουλέ (Bazoule), στη Μπουργκίνα Φάσο, άνθρωποι και κροκόδειλοι ζουν μαζί ειρηνικά, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Οι κάτοικοι ταΐζουν τα τεράστια ερπετά με κοτόπουλα, και αυτά είναι φιλικά, ακόμα και προς τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή.

Η ιστορία λέει ότι περίπου 150 κροκόδειλοι παγιδεύτηκαν μετά την αποστράγγιση ενός ποταμού και βρέθηκαν σε μια λίμνη κοντά στο χωριό. Εκεί ζουν 100 άνθρωποι, απόγονοι της φυλής των Μόσι (Mossi), οι οποίοι τους θεωρούν ιερούς, κάτι σαν τα τοτέμ τους.

Photo Credit Marco Schmidt

Στο Bazoule, που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, οι ντόπιοι δεν έχουν επηρεαστεί από τη φοβερή φήμη των κροκοδείλων, καθώς είναι υπάκουοι και δεν πειράζουν κανέναν. Πώς συνέβη, όμως, αυτή η παράξενη συγκατοίκηση;

Οι θρύλοι του 15ου αιώνα πιστώνουν σε αυτά τα ερπετά τη σωτηρία του χωριού. Ενώ επικρατούσε μια σοβαρή ξηρασία, οι κροκόδειλοι οδήγησαν τους Mossi σε μια άγνωστη λίμνη, που τους επέτρεψε να επιβιώσουν και να ιδρύσουν εκεί το Bazoule.

Επειδή οι χωρικοί ήταν ευγνώμονες προς τους κροκόδειλους, φροντίζουν τώρα να ζουν δίπλα, μαζί τους. Μάλιστα, όταν κάποιος κροκόδειλος πεθάνει, γίνονται κηδείες, σαν και αυτές των ανθρώπων. Ακόμα, κάθε χρόνο οι Mossi διοργανώνουν ένα εορταστικό φεστιβάλ προς τιμήν τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι για περισσότερα από 70 χρόνια, δεν υπήρξε ούτε ένας θάνατος ανθρώπου από επίθεση κροκόδειλου. Παρότι η λίμνη είναι γεμάτη με κροκόδειλους, οι γυναίκες παίρνουν από εκεί νερό για το σπίτι τους και πλένουν τα ρούχα τους.

Φυσικά, αυτή η περίεργη σχέση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τουριστών που συρρέουν στο χωριό, για να πάρουν μια γεύση από αυτόν τον απίθανο δεσμό μεταξύ ανθρώπου και ερπετού.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν ένα κοτόπουλο, το οποίο ένας οδηγός θα χρησιμοποιήσει για να δελεάσει τους κροκόδειλους να βγουν έξω από το νερό. Ακόμη τραβούν φωτογραφίες ξαπλωμένοι πάνω στην πλάτη των κροκοδείλων, χωρίς αυτοί να αντιδρούν.

Το χωριό ευδοκιμεί από τον τουρισμό, αλλά, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, τζιχαντιστές έχουν απομακρύνει πολλούς επισκέπτες. Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Bazoule. Το χωριό επίσης απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Η μείωση της ετήσιας βροχόπτωσης σημαίνει ότι η λίμνη, την οποία οι κάτοικοι θεωρούν σπίτι για τους ιερούς κροκόδειλους, κινδυνεύει να εξατμιστεί.

Πηγή: Oddity Central / Επιμέλεια Snoopit24

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.