ΕΡΕΥΝΑ

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της προσωπικότητας!

Οι κινήσεις τους αποκαλύπτουν ποιοι είμαστε!

Αυτό εκτιμούν επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι με τα μάτια φαίνονται τέσσερα από τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου.

Εκτός από το να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας, οι κινήσεις των ματιών είναι επίσης ένα παράθυρο στο μυαλό μας και μια πλούσια πηγή πληροφοριών για το ποιοι είμαστε, πώς αισθανόμαστε και τι κάνουμε.

Σε μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, 42 άνθρωποι είχαν εξοπλισθεί με φορητά συστήματα εντοπισμού της κίνησης των ματιών, κατά τη διάρκεια καθημερινών εργασιών γύρω από την πανεπιστημιούπολη.

Και τα 42 άτομα συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για να υποδείξουν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες διασταύρωσαν τα δύο σύνολα δεδομένων, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για να προσδιορίσουν εάν η τάση προς συγκεκριμένες κινήσεις οφθαλμών συμβαδίζει με συγκεκριμένες προσωπικότητες.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι από τα λεγόμενα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του «Μεγάλου Πέντε», ορισμένες κινήσεις των ματιών θα μπορούσαν να συνδυαστούν μέχρι τα τέσσερα (νευρωτισμός, εξωστρέφεια, ευχαρίστηση και συνείδηση). Δεν διαπιστώθηκε το πέμπτο στοιχείο, που είναι η συναισθηματική σταθερότητα.

Οι κινήσεις των ματιών, σύμφωνα με τους ερευνητές, διευκολύνουν την αποτελεσματική δειγματοληψία των οπτικών πληροφοριών από τον κόσμο γύρω μας.

Για παράδειγμα, στις καθημερινές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, καταλαβαίνουμε, προβλέπουμε και εξηγούμε τη συμπεριφορά και τις συναισθηματικές καταστάσεις των άλλων με το πώς κινούνται τα μάτια τους.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας χαρακτηρίζουν τα πρότυπα συμπεριφοράς, σκέψης και αίσθησης ενός ατόμου. Μελέτες που αναφέρουν σχέσεις μεταξύ των χαρακτηριστικών προσωπικότητας και των κινήσεων των ματιών υποδεικνύουν ότι τα άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά τείνουν να κινούν τα μάτια τους με παρόμοιο τρόπο.

Οι αισιόδοξοι, για παράδειγμα, περνούν λιγότερο χρόνο ελέγχοντας αρνητικά συναισθηματικά ερεθίσματα (π.χ. εικόνες καρκίνου του δέρματος) από τους απαισιόδοξους.

Το πρόβλημα, πάντως, είναι ότι η ανάλυση έγινε από υπολογιστές, ο οποίοι δεν είναι ακόμα «κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι», καθώς οι άνθρωποι αναζητούν πάντα βελτιωμένες, εξατομικευμένες υπηρεσίες.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι «αυτή η έρευνα παρέχει ευκαιρίες για ανάπτυξη των ρομπότ και των ηλεκτρονικών υπολογιστών ώστε να γίνουν πιο φυσικοί και καλύτεροι στην ερμηνεία των ανθρώπινων κοινωνικών σημάτων».

Τα συμπεράσματά τους περιγράφονται σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι κινήσεις των ματιών θα μπορούσαν επίσης να υποδείξουν αν οι άνθρωποι λένε ψέμματα.

Πηγή: New Atlas / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.