ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Οι σκύλοι αισθάνονται τη θλίψη και παρηγορούν!

Τρέχουν να βοηθήσουν, όταν ο ιδιοκτήτης τους κινδυνεύει ή δεν είναι καλά!

Οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων, ξεπερνούν τα συνηθισμένα και τυπικά της καθημερινότητας και περνούν σε άλλη σφαίρα, όπως έδειξε μια νέα έρευνα.

Οι σκύλοι όταν άκουσαν το κλάμα του αφεντικού τους και κάποια κραυγή του, έτρεξαν αμέσως για να βοηθήσουν, ενώ το άγχος τους είχε φτάσει στα ύψη, όπως φαινόταν από τους χτύπους της καρδιάς τους!

Σε αυτή τη μελέτη έγινε ένα πείραμα. Οι ερευνητές έκλεισαν έναν άνθρωπο σε ένα δωμάτιο με διαφανή πόρτα ασφαλισμένη με μαγνήτη, και τον έβαλαν να φωνάζει ή να δείχνει πως κλαίει.

Ακούγοντας τα αφεντικά τους, τα σκυλιά άρχισαν να αγχώνονται και να αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς τους. Μόλις θεώρησαν ότι υπήρχε κίνδυνος, έσπευσαν στο δωμάτιο και άνοιξαν την πόρτα, για να μπουν μέσα να βοηθήσουν.

Ωστόσο, υπήρξε μια διαφορά στην ταχύτητα. Όταν οι ιδιοκτήτες φαινόταν ότι βρίσκονται πραγματικά σε κίνδυνο, τα σκυλιά κινούνταν πολύ πιο γρήγορα, για να προσπαθήσουν να περάσουν από την πόρτα.

Το πείραμα έγινε με 34 σκύλους διαφόρων μεγεθών και φυλών, συμπεριλαμβανομένων Γκόλντεν Ριτρίβερ, Παγκ, ΣινΤσου και Λαμπραντόρ.

«Βρήκαμε ότι οι σκύλοι όχι μόνο αισθάνονται ό,τι και οι ιδιοκτήτες τους, αλλά θα προσπαθήσουν να περάσουν τα εμπόδια, για να τους βοηθήσουν» είπε η Έμιλι Σάντφορντ (Emily Sanford) από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς (Johns Hopkins University).

Συνολικά 16 από τα 34 σκυλιά κινήθηκαν για να ανοίξουν την πόρτα, αλλά αυτό το ποσοστό ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένο μεταξύ των σκύλων, των οποίων οι ιδιοκτήτες μουρμούριζαν και των σκύλων, των οποίων οι ιδιοκτήτες φώναζαν.

Γιατί δεν έσπευσαν για βοήθεια τα άλλα σκυλιά; Δεν ήταν ότι δεν τους ένοιαζε, λένε οι ερευνητές, αλλά μάλλον ότι είχαν πάθει σοκ από το υπερβολικό άγχος τους και δεν ήξεραν τι να κάνουν, αφήνοντας να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να δράσουν.

Πάντως, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στην έρευνα, που χρήζουν μεγαλύτερης μελέτης. Κυρίως ρόλο έπαιξε το σχετικά μικρό μέγεθος του δείγματος, αλλά και η συμπεριφορά των ιδιοκτητών των σκύλων, αρκετοί από τους οποίους δεν ήταν πειστικοί ότι κινδύνευαν!

Ωστόσο, η πείρα όσων έχουν σκύλους δείχνει ότι τα πολλά από τα τετράποδα θα σπεύσουν για βοήθεια ή παρηγοριά και μόνο με την αίσθηση ότι κάτι συμβαίνει στο αφεντικό τους.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Learning & Behavior.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.