ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

«Παιδικός σταθμός» από παπάκια πάει βόλτα!

Γιατί μια θηλυκή πάπια να φροντίζει δεκάδες μωρά;

Η εικόνα που είδε το φως της δημοσιότητας, έχει προκαλέσει έκπληξη αλλά και ερωτήματα, καθώς καμία πάπια δεν μπορεί να γεννήσει 76 αυγά, όσα τα παπάκια που την ακολουθούσαν στα νερά της λίμνης Μπεμίτζι (Bemidji) της Μινεσότα.

Την εικόνα και ένα βίντεο με την προετοιμασία της βόλτας στο νερό, τράβηξε ο φωτογράφος άγριας ζωής Μπρεντ Σίζεκ (Brent Cizek) και ονόμασε τη θηλυκή αγριόπαπια «Mama Merganser», από το είδος των πτηνών.

Όμως, πολλοί αμφισβήτησαν τον χαρακτηρισμό «μαμά» που έδωσε ο Cizek, και οι ειδικοί έδωσαν μια άλλη εντυπωσιακή εξήγηση για την κοινωνία αυτών των πουλιών.

Η «μαμά» δεν ήταν μητέρα των μικρών, αλλά κάτι σαν παιδοκόμος ή νηπιαγωγός, που τα φρόντιζε και τα καθοδηγούσε στη βόλτα τους στα νερά της λίμνης.

Όπως είπε ο Cizek, είδε το θηλυκό merganser (χηνοπρίστης) και παρακολουθούσε τη βόλτα, στην οποία συμμετείχαν 76 παπάκια!

Ο φωτογράφος είχε δει και άλλη μια φορά ένα ανάλογο σκηνικό, στο οποίο καταμέτρησε 50 μικρά.

Όμως, σύμφωνα με τους ορνιθολόγους, αυτές οι αγριόπαπιες γεννούν 12 αυγά κάθε φορά και μοιραία τα 76 παπάκια δεν ήταν όλα δικά της. Πώς, όμως, βρέθηκε ολόκληρο κοπάδι πίσω από αυτήν;

Οι θηλυκές συχνά βάζουν τα αυγά τους σε φωλιές από άλλες πάπιες ακόμα και διαφορετικού είδους. Αυτή η συμπεριφορά είναι κάπως αινιγματική για τους επιστήμονες, αλλά είναι πιθανό οι πάπιες να προσπαθούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης των μωρών τους, μοιράζοντας τα αυγά σε διάφορες φωλιές.

Αυτό, όμως, δεν εξηγεί πλήρως τη σκηνή στη λίμνη Bemidji, δεδομένου ότι η «Mama Merganser» δεν θα μπορούσε να επωάσει με επιτυχία περισσότερα από 20 αυγά. Από πού, λοιπόν, προέρχονται τα υπόλοιπα μωρά;

Όλα δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι Cizek φαίνεται να έχει σκοντάψει πάνω σε ένα «παιδικό βρεφονηπιακό σταθμό», με ένα «σύστημα φροντίδας της μέρας»!

Με αυτόν τον τρόπο κάποια είδη πουλιών ξεχωρίζουν από τους γονείς τους και σχηματίζουν μια ομάδα που εποπτεύεται από μερικούς ενήλικες θηλυκού γένους.

Αυτοί οι «βρεφονηπιακοί σταθμοί» σχηματίζονται πριν τα μικρά μπορέσουν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους, οπότε η μεταβίβαση καθηκόντων φύλαξης σε άλλες πάπιες δίνει στους γονείς την ευκαιρία να βρουν τροφή για τα παπάκια τους.

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.