ΤΟΠΟΙ

Η υπόγεια φωτιά που καίει πάνω από μισό αιώνα!

Για κάποιους θεωρείται η πύλη της κολάσεως!

Photo Credit Macaddct1984

Μια πόλη στην Πενσυλβανία, η Σεντράλια (Centralia), έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα, όταν ξαφνικά το έδαφος άρχισε να αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες, ενώ από τις ρωγμές που άνοιξαν, ξεπηδούσε καπνός.

Η εικόνα της εγκαταλελειμμένης πόλης παραπέμπει σε θεωρίες για την πύλη της κολάσεως, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι ο άνθρακας.

Από τον 18ο αιώνα υπήρχε εκεί ένας οικισμός , ο οποίος τον 19ο αιώνα ονομάστηκε Centralia, από τον μηχανικό Αλεξάντερ Ράε (Alexander Rae), και από το 1842 άρχισε η επιχείρηση εξόρυξης άνθρακα, που προσέλκυσε πολλούς μετανάστες.

Photo Credit Doug Kerr

Πολύ σύντομα η πόλη άνθισε, και όπως είναι φυσικό, η οικονομία της επικεντρώθηκε στην παραγωγή άνθρακα. Σύντομα αριθμούσε πάνω από 1.000 κατοίκους, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού Ιρλανδών που αποτέλεσαν τον πυρήνα του εργατικού δυναμικού της.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Centralia και η ζώνη άνθρακα της αντιμετώπισαν τη Μεγάλη Ύφεση, αλλά η πόλη κατόρθωσε να επιβιώσει.

Αυτό που προκάλεσε την κατάρρευση της, ήταν ένα λανθασμένο σχέδιο για την εκκαθάριση του χώρου υγειονομικής ταφής, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο κατά την προετοιμασία για την Ημέρα Μνήμης. Έτσι, λοιπόν, αυτό που φάνταζε ως απλούστερη λύση, αποδείχθηκε τελικά μοιραίο για την πόλη.

Photo Credit Doug Kerr 

Το δημοτικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως τον Μάιο του 1962, για να καούν τα σκουπίδια, όπως γινόταν κάθε χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά ένας νέος χώρος που χρησιμοποιήθηκε για χωματερή, ήταν ένα παλιό ανθρακωρυχείο.

Μια εκτεθειμένη φλέβα άνθρακα πήρε φωτιά, την οποία δεν μπόρεσε να σβήσει η πυροσβεστική υπηρεσία και συνέχισε να καίει, αλλά και να εξαπλώνεται κάτω από το έδαφος. Μάλιστα οι στοές επέτειναν το πρόβλημα, καθώς τραβούσαν σαν αντλίες τον αέρα και τροφοδοτούσαν τη φωτιά.

Τέσσερις ημέρες αργότερα εντοπίστηκαν νέες πυρκαγιές, που ξεπηδούσαν πάλι κοντά στον χώρο υγειονομικής ταφής. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η φωτιά έκαιγε στον λαβύρινθο των τούνελ εξόρυξης κάτω από ολόκληρη την πόλη.

Photo Credit Brian W. Schaller

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν και τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα ανέβηκαν στα ύψη μέσα στις σήραγγες εργασίας, η πόλη αναγκάστηκε να κλείσει την κύρια πηγή εισοδήματός της.

Οι υπάλληλοι που προσπάθησαν να παρακολουθήσουν την έκταση της φωτιάς ανοίγοντας τρύπες στο έδαφος, επιδείνωσαν την κατάσταση, ενώ αναφέρθηκαν και συμπτώματα δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, πραγματοποιήθηκαν πολλές προσπάθειες να περιοριστεί και να σβήσει η φωτιά με ανασκαφές, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να τη σταματήσει.

Photo Credit Tom Vazquez

Στη δεκαετία του 1970, ο ιδιοκτήτης του τοπικού βενζινάδικου ανέφερε μια ανησυχητική θερμοκρασία 180 βαθμών Φαρενάιτ (περίπου 82 βαθμούς Κελσίου) στην υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Σε κάποιες περιοχές ο καπνός ανέβαινε από τα έγκατα της γης. Σε άλλα σημεία, το έδαφος φαίνεται απολύτως φυσιολογικό, αλλά μπορεί να υποχωρούσε επειδή ο άνθρακας έχει καεί, αφήνοντας ένα κενό κάτω από την επιφάνεια.

Οι κάτοικοι είχαν αντιληφθεί πλέον ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960, μπορεί να συνεχιζόταν για πάντα. Ωστόσο, δεν εγκατέλειπαν την πόλη.

Photo Credit JohnDS

Όμως, ένα περιστατικό που συνέβη τις 14 Φεβρουαρίου 1981, ώθησε τις αρχές να αναλάβουν δράση. Ένα 12χρονο αγόρι πήγε να δει από κοντά τον καπνό που έβγαινε από το έδαφος, όταν το χώμα υποχώρησε κάτω από τα πόδια του.

Το παιδί σώθηκε την τελευταία στιγμή από τον ξάδελφο του, αλλά η Πολιτεία της Πενσυλβανίας έκρινε επικίνδυνη ολόκληρη την πόλη και μετέφερε αλλού τους κατοίκους της.

Το περιοδικό People έγραψε τότε: «Ακόμη και οι νεκροί δεν μπορούν να ηρεμήσουν. Οι τάφοι στα δύο νεκροταφεία της πόλης πιστεύεται ότι έχουν χαθεί στην άβυσσο της φωτιάς που τρέχει κάτω από αυτά».

Photo Credit Navy2004 

Το 1992, το Κογκρέσο αποφάσισε να ακυρώσει τον ταχυδρομικό κώδικα της Centralia, αν και επτά πολίτες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και τους επιτράπηκε να παραμείνουν στην πόλη. Αλλά τους απαγορεύτηκε να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους ή να τη μεταβιβάσουν στους συγγενείς τους.

Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η πυρκαγιά που καίγεται κάτω από την πόλη-φάντασμα, μπορεί να συνεχιστεί για τα επόμενα 250 χρόνια, αν παραμείνει ανεξέλεγκτη.

Παρόλο που αυτό ακούγεται σαν μια μεμονωμένη περίπτωση, στην πραγματικότητα, αυτή είναι μόνο μία από τις 38 άλλες ενεργές πυρκαγιές στην Πενσιλβανία.

Photo Credit Mredden 

Ανάλογες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στην Ινδία, και στην Αυστραλία. Κυρίως, σε περιοχές που έχουν πλούσια κοιτάσματα σε άνθρακα.

Πηγή: The Vintage News / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.