ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Τι ονειρεύονται οι γάτες;

Ολα όσα γνωρίζουμε κι αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε.

Οι γάτες κοιμούνται πάρα πολύ, συνήθως 15 ώρες κάθε ημέρα! Σ΄αυτόν τον χρόνο, πιθανότατα όλο και κάποιο όνειρο θα βλέπουν.

Με τους ανθρώπους τα πράγματα είναι πιο εύκολα, γιατί τους ρωτάς τι ονειρεύτηκαν και θα σου απαντήσουν. Όμως, με τα ζώα, η επιστήμη γίνεται πιο ανεκτική.

Οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι, έχουν έναν γρήγορο ύπνο ματιών (REM), στον οποίο συμβαίνουν και τα περισσότερα όνειρα. Στη διάρκεια του REM, ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή γίνονται πιο γρήγορα, ενώ τα μάτια κινούνται με ταχύτητα σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Στη δεκαετία του 1960, ο ερευνητής ύπνου Μισέλ Ζουβέ (Michel Jouvet) μελέτησε τη βιολογία του ύπνου REM σε γάτες, διαπιστώνοντας ότι ενεργούσαν σαν να αναζητούσαν λεία.

Ο κτηνίατρος Άντριαν Μόρρισον (Adrian Morrison), ο οποίος έχει γράψει μια επισκόπηση αυτής της έρευνας, είπε ότι οι γάτες σε ύπνο REM μετακινούν τα κεφάλια τους σαν να ακολουθούν ή να παρακολουθούν κάτι.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γάτες ονειρεύονται ότι βρίσκονται σε κυνήγι αντί να βλέπουν τον κόσμο να περνάει από μπροστά τους.

Ο Μάθιου Γουίλσον (Matthew Wilson), αναπληρωτής καθηγητής εγκεφάλου και γνωστικών επιστημών στο Ινστιτούτο Picower του MIT, ανέφερε ότι οι γάτες είναι πολύ πιθανό να έχουν παρόμοια όνειρα με τα δικά μας: Ονειρευόμαστε την καθημερινότητά μας και ονειρεύονται τη δική τους. Απλώς έχουμε διαφορετικές εμπειρίες ζωής.

«Οι άνθρωποι ονειρεύονται τα ίδια πράγματα που τους ενδιαφέρουν στη διάρκεια της ημέρας, αν και λιγότερο λογικά αλλά πιο θεαματικά. Δεν υπάρχει λόγος να μην πιστεύουμε ότι τα ζώα είναι διαφορετικά», επισήμανε η καθηγήτρια και κλινική ψυχολόγος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Ντίρντρε Μπάρρεττ (Deirdre Barrett).

«Δεδομένου ότι τα σκυλιά είναι γενικά εξαιρετικά προσκολλημένα στους ανθρώπους τους, είναι πιθανό ο σκύλος σας να ονειρεύεται το πρόσωπό σας, τη μυρωδιά σας, αν σας ευχαριστεί ή ενοχλεί», ανέφερε η Μπάρρεττ.

Οι γάτες ονειρεύονται τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά ενδεχομένως για να τους τσιγκλήσουν (ή για να πάρουν περισσότερο φαγητό) παρά για να τους ευχαριστήσουν. Επιπλέον, η αίσθηση της όσφρησης και της ακοής τους μπορεί να παραμείνει ενεργή κατά το μεγαλύτερο μέρος του ύπνου τους.

Αλλά οι γάτες τι γάτες θα ήταν αν δεν είχαν κι ένα άλλο ταλέντο: Μπορούν να ονειρεύονται ενώ είναι κατά το ήμισυ ξύπνιες!

Στο ερώτημα αν βλέπουν εφιάλτες, η απάντηση είναι καταφατική. Και βέβαια, μπορούν να έχουν ένα κακό όνειρο. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, όμως, δεν είναι και τόσο καλή η ιδέα να την ξυπνήσετε, για να μην δοκιμάσετε τα νύχια και τα δόντια της.

Πηγή: Mother Nature Network / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.