ΕΡΕΥΝΑ

Ζεις περισσότερο αν αισθάνεσαι νεότερος!

Τι διαπίστωσαν ερευνητές!

Η πίστη ότι «η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός» μπορεί να βοηθήσει όσους το πιστεύουν, να ζήσουν μια μεγαλύτερης διάρκειας και πιο υγιεινή ζωή.

Η μελέτη που έγινε από το University College του Λονδίνου, κινήθηκε γύρω από τη ρήση του συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος έγραψε κάποτε: «Η ηλικία δεν είναι πόσο χρονών είσαι, αλλά πόσο χρονών αισθάνεσαι».

Και αποδεικνύεται ότι υπάρχει επιστημονική εκτίμηση πίσω από αυτή την άποψη, καθώς η νέα μελέτη αναφέρει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι από την πραγματική ηλικία τους έχουν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 6.489 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 65.8 ετών, αλλά με μια αυτοπεποίθηση ότι η ηλικία τους είναι περίπου 56 ετών.

Η μεγάλη πλειοψηφία της ομάδας (σχεδόν 70%) ανέφερε ότι αισθάνεται τρία χρόνια νεότερο ή και ακόμα περισσότερα, το 25,6% αισθάνθηκε πιο κοντά στην πραγματική ηλικία του και το 4,8% αισθάνθηκε πάνω από ένα χρόνο μεγαλύτερο από την χρονολογική ηλικία του.

Λίγο μετά την πάροδο οκτώ ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν κάτι ενδιαφέρον: όσοι αισθάνονταν νεότεροι είχαν πολύ χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ό, τι η υπόλοιπη ομάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 14,3 % σε ενήλικες που αισθάνθηκαν νεότεροι, 18,5 % για εκείνους που αισθάνθηκαν κοντά στην πραγματική ηλικία τους και 24,6 % σε εκείνους που αισθάνθηκαν μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι συντάκτες της μελέτης θεώρησαν ότι όσοι αισθάνονται νεότεροι πιθανότατα είχαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μεγαλύτερη αισιοδοξία και προθυμία να ασχοληθούν με εκείνους που είναι νεότεροι από την ηλικία τους.

Έδωσαν επίσης ελπίδα σε αυτούς που νιώθουν μεγαλύτερης ηλικίας, προσθέτοντας ότι με στοχοθετημένα θετικά μηνύματα, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από μια αλλαγή στάσης για καλύτερη υγεία και μακροζωία.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η αισιοδοξία, η οποία «αποδίδει». Αν και θεωρείται έμφυτη, μπορεί να «διδαχθεί» και να έχει θετικά αποτελέσματα, δήλωσε ο Τζέιμς Μάντουξ (James Maddux), ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mason, στο Φέρφαξ (Fairfax) της Βιρτζίνια.

Καθώς μεγαλώνουμε, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αγαπούν το παρελθόν και αυτή η νοοτροπία μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται νεότεροι από την πραγματική ηλικία τους, σύμφωνα με άλλη μελέτη.

Οι ερευνητές σε άλλη μελέτη, ανακάλυψαν ότι το 70% των ανθρώπων αρχίζουν να αισθάνονται νεότεροι γύρω στην ηλικία των 30 ετών και αυτό το συναίσθημα μεγαλώνει με την ηλικία τους.

«Συνεχίζει να συμβαδίζει με εμάς και με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό από το πώς νιώθουμε τώρα», ανέφερε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μπράιαν Νόσεκ (Brian Nosek).

Η υποκειμενική γήρανση «υποστηρίζει την ιδέα ότι βιώνουμε τις εμπειρίες του παρελθόντος, λίγο πιο αργά από τις πραγματικές».

Αν δηλαδή αντανακλούν τις ερωτικές μνήμες από τα νεώτερα μας χρόνια, μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνουν να αισθανθούμε πιο κοντά στην ηλικία μας, από την πραγματική ηλικία.

Μπορεί να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε πιο δραστήριοι, πιο αισιόδοξοι και αυτό με τη σειρά του μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μακρύτερη, πιο έντονη ζωή.

Πηγή: Mother Nature Network / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.