ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι εξωπραγματικοί λευκοί αμμόλοφοι!

Προϊστορικό παιχνίδι της φύσης!

Μοναδικοί σε όλον τον πλανήτη είναι οι λευκοί αμμόλοφοι στην έρημο της Τσιουάουα (Desierto de Chihuahua), η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη της Βόρειας Αμερικής, καθώς καλύπτει πάνω από 518.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκτείνεται βαθιά στο κεντρικό οροπέδιο του Μεξικού.

Τα πολυάριθμα ενδημικά είδη φυτών αποδεικνύουν ότι η έρημος μπορεί να είναι η πιο βιολογικά ποικίλη έρημος, αλλά και η μεγαλύτερη που δημιουργήθηκε από γύψο, στον κόσμο.

Ο χώρος με τους γύψινους, κατάλευκους, αμμόλοφους καλύπτει περίπου 712 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με ορισμένους από αυτούς να φτάνουν σε ύψος και τα 18 μέτρα.

Περίπου το 40% των αμμόλοφων προστατεύεται, καθώς βρίσκονται μέσα στο Εθνικό Μνημείο που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ το υπόλοιπο 60% βρίσκεται εντός στρατιωτικού χώρου των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι περιορισμένη η πρόσβαση στο κοινό.

Παρόλο που ο γύψος είναι ένα από τα πιο κοινά ορυκτά που βρέθηκαν στη Γη, σπάνια βρίσκεται στην επιφάνεια της.

Αυτό συμβαίνει επειδή διαλύεται εύκολα στο νερό. Η γένεση αυτής της ερήμου λευκής άμμου ξεκίνησε πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή είχε καλυφθεί από μια ρηχή θάλασσα.

Όταν τα νερά υποχώρησαν και εξατμίστηκαν, παχιά στρώματα αλατιού και γύψου έκαναν την εμφάνιση τους, καθώς κάλυπταν το αρχαίο τοπίο του βυθού.

Με την υψηλή θερμοκρασία της ερήμου, η λεπτή γύψινη άμμος μεταφέρθηκε από τους ισχυρούς δυτικούς ανέμους και δημιουργήθηκαν οι μαζικοί λευκοί αμμόλοφοι.

Οι γεωλόγοι ορίζουν ως άμμο οποιαδήποτε ουσία που αποτελείται από ένα ορυκτό με διάμετρο μεταξύ 0,065 έως 2 χιλοστά. Το μεγαλύτερο μέρος της άμμου που βρίσκεται στη Γη αποτελείται από χαλαζία. Όμως, οι λευκοί αμμόλοφοι του Νέου Μεξικού αποτελούνται κατά 98 % από καθαρή άμμο γύψου.

Οι περιοχές μεταξύ των αμμοθινών στη λευκή έρημο είναι ένα συναρπαστικό περιβάλλον για την άγρια ζωη και τη χλωρίδα που αναπτύσσεται εκεί, καθώς μπορούν να βρεθούν περισσότερα από 300 είδη φυτών.

Τα φυτά που επιβιώνουν σε αυτό το αλκαλικό έδαφος, με φτωχές θρεπτικές ουσίες, πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμοστούν και να υπομείνουν τα υψηλά επίπεδα αλατιού στο έδαφος, την ξηρασία, αλλά και θερμοκρασίες κατάψυξης -38 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμη, επιβιώνουν πάνω από 250 είδη πτηνών, πολλά είδη εντόμων, 50 είδη θηλαστικών, επτά είδη αμφιβίων, ένα είδος ψαριού και 30 είδη ερπετών.

Ορισμένα ζώα που βρέθηκαν μέσα στο πεδίο των αμμοθινών έχουν προσαρμοστεί και εξελίχθηκαν στο σκληρό άσπρο περιβάλλον τους, όπως ένα είδος ποντικιού με σχεδόν λευκή γούνα, για να μην εντοπίζεται από τους θηρευτές του.

Επισης, έχουν βρεθεί ίχνη από μαμούθ και άλλων τεράστιων ζώων, καθώς και προϊστορικών ανθρώπων.

Η μοναδικότητα και η ομορφιά των λευκών αμμόλοφων έχουν αναγνωριστεί από καιρό και χαρακτηρίστηκαν εθνικό μνημείο το 1933.

Σήμερα, πάνω από 500.000 είναι κάθε χρόνο οι επισκέπτες που πηγαίνουν στη λευκή έρημο, για να εξερευνήσουν και να βιώσουν αυτό το μοναδικό φυσικό θαύμα.

Πηγή: Live Science / Credit Linda & Dr. Dick Buscher / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.