ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέο νησί γεννήθηκε στη Χαβάη!

Το δημιούργησε το ηφαίστειο Κιλαουέα!

Η τεράστια έκρηξη του μεγαλύτερου ηφαιστείου της Χαβάης είχε μια απροσδόκητη συνέπεια. Τη δημιουργία ενός νέου νησιού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι γεωλόγοι που εργάζονται στην Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα (USGS) έχουν αναφέρει την εμφάνιση μιας μικρής νησίδας, με διάμετρο 10 μέτρα, περίπου 500 μέτρα μακριά από την ανατολική ακτή της Χαβάης.

Το νέο νησί έγινε αντιληπτό από το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης (HVO) την Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018. Τα αρχεία από την USGS σηματοδοτούν, πάντως, την επίσημη ημερομηνία γέννησης τη 12η Ιουλίου.

Ο επίσημος όρος για το νησάκι της παγωμένης λάβας είναι «τύμβος». Οι τύμβοι εξελίσσονται ως βραδέως μεταβαλλόμενες δυνάμεις λάβας, οι οποίες σχηματίζουν μιας κρούστα από πάνω και είναι ασταθείς.

Η πιο λογική εξήγηση για τη δημιουργία του είναι η υπερχείλιση της λάβας του ηφαιστείου στην ακτή. Αυτός ο λειωμένος ποταμός συνέχισε να κατευθύνεται του στον ωκεανό για περισσότερο από ένα μήνα μετά την έκρηξη, μέχρι που δημιούργησε μια βάση πάνω στην οποία «χτίστηκε» το νησί.

Στο μέλλον, δεν θα ήταν έκπληξη να διαπιστωθούν περισσότερες αλλαγές στις ακτές της Χαβάης. Το Κιλαουέα (Kilauea), που σημαίνει «εξαπλώνεται» στην τοπική διάλεκτο, αναμορφώνει τις ακτές του νησιού από το 1800. Η έκρηξη του 2018 σηματοδοτεί το 61ο επίσημο περιστατικό του ηφαιστείου.

Ανεξάρτητα από την περίπλοκη κατάσταση με τη δημιουργία του νησιού, η Χαβάη θα αποκτήσει τελικά μια νεότερη, ελαφρώς μεγαλύτερη ακτογραμμή που θα προσελκύσει τους τουρίστες και τους περιβαλλοντολόγους.

Πηγή: Inhabitat / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.