ΝΕΑ

«Φτιάξτε» το ή κατεδαφίστε το!

Τελεσίγραφο του ινδικού Ανώτατου Δικαστηρίου!

Photo Credit Asitjain / Wikimedia Commons

Η απόφαση των δικαστών αναφέρεται στην κυβέρνηση και αφορά στο περίφημο Ταζ Μαχάλ, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τη ρύπανση μέχρι την τουριστική επέλαση.

Το δικαστήριο ζήτησε την ανάληψη δράσης από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη σωτηρία του μνημείου και αν αυτή δεν ληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, διατάσσει την κατεδάφιση του!

Για σχεδόν 400 χρόνια, το Ταζ Μαχάλ, νότια της ινδικής πόλης Αγκρά, εντυπωσιάζει ως ένα αστραφτερό λευκό μνημείο για την αγάπη.

Το θρυλικό μαυσωλείο χτίστηκε μετά από εντολή του Μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν (Shah Jahan) στη μνήμη της αγαπημένης του συζύγου, Μουμτάζ Μαχάλ (Mumtaz Mahal), που πέθανε κατά τη διάρκεια τοκετού.

Photo Credit David Castor

Όμως, τον τελευταίο καιρό το μνημείο έχει χάσει τη λαμπρότητα του, καθώς η ρύπανση έχει αρχίσει να μετατρέπει το λευκό μάρμαρο σε πράσινο, μαύρο, καφέ ή κίτρινο, παρά τις προσπάθειες των επιστατών να κρατήσουν το κτίριο καθαρό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέθεσε στην Πολιτεία να αναζητήσει ξένους εμπειρογνώμονες για να σταματήσει η «ανησυχητική αλλαγή χρώματος», καθώς οι κρατικοί εμπειρογνώμονες θεωρήθηκαν ανίκανοι ή απρόθυμοι να σώσουν το μνημείο.

Οι ομοσπονδιακές και κρατικές Αρχές δεν είχαν καταθέσει κανένα σχέδιο δράσης, δίνοντας αφορμή στο δικαστήριο να τις κατηγορήσει για «λήθαργο» και να εκδώσει την υπερβολική εντολή να κατεδαφίσουν το μνημείο, εάν δεν μπορούν να το φροντίσουν.

Photo Credit Hendrikm2

Το άλλοτε λαμπερό Ταζ Μαχάλ αντιμετωπίζει αρκετές απειλές, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ανθρωπογενείς, με πρώτη τη ρύπανση από τα απόβλητα του ποταμού Γιαμούνα που περνά από αυτό.

Μάλιστα, στα βρώμικα και στάσιμα νερά έχει αναπτυχθεί ένα έντομο που ονομάζεται Chironomus calligraphus, το οποίο έχει εισβάλει στο μνημείο, αφήνοντας μπαλώματα πράσινου-μαύρου χρώματος σε πολλά μέρη της δομής.

Επίσης, η βιομηχανική ρύπανση παίζει σημαντικό ρόλο. Τα κοντινά διυλιστήρια πετρελαίου, ένα κρεματόριο καύσης ξύλου για κάρβουνα που λειτουργεί επί 200 χρόνια και άλλα εργοστάσια έχουν κάνει κίτρινο το μάρμαρο.

Αν και η κυβέρνηση έχει κλείσει δεκάδες κοντινά εργοστάσια, δεν έχει σταματήσει το κιτρίνισμα του μνημείου. Αν και οι συντηρητές χρησιμοποιούν έναν ειδικό τύπο  λάσπης στους τοίχους, για να απομακρύνουν τους ρύπους, οι κηλίδες της ρύπανσης συνεχίζουν να επανεμφανίζονται.

Η απειλή για την κατεδάφιση του εικονικού ορόσημου είναι σίγουρα μια μπλόφα, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει ένορκη βεβαίωση στο δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένου ενός 100ετούς σχεδίου για την ανακαίνιση του Ταζ Μαχάλ σε απάντηση της εντολής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Phpto Credit Krishna Kartik 

Το σχέδιο περιλαμβάνει την παύση λειτουργίας περισσότερων βιομηχανιών κοντά στο μαυσωλείο, τον καθαρισμό και την αποφυγή της ρύπανσης στον Γιαμούνα, εγκαθίδρυση ενός πράσινου συστήματος μαζικής μεταφοράς στην Άγκρα, τη βελτίωση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή και τη δημιουργία ενός φράγματος από καουτσούκ για τη διατήρηση της ροής του νερού στο ποτάμι.

Οποιαδήποτε επένδυση για τη διατήρηση του Ταζ Μαχάλ αξίζει τον κόπο. Το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της Ινδίας δέχεται 70.000 επισκέπτες καθημερινά, με ανάλογα έσοδα για το κράτος.

Φυσικά, ο τουρισμός έχει διπλή όψη. Μπορεί να φέρνει χρήματα, αλλά η κίνηση χιλιάδων ποδιών επηρεάζει τα θεμέλια της γηρασμένης δομής, ενώ το άγγιγμα της από τα ανθρώπινα χέρια, μαζί με την υγρή αναπνοή αποχρωματίζουν το εσωτερικό του κτιρίου.

Αυτός είναι ο λόγος που η αρχαιολογική υπηρεσία πρότεινε τον περιορισμό του αριθμού των επισκεπτών στην περιοχή σε 40.000 την ημέρα, ενώ έχει επιβληθεί όριο στο χρόνο των επισκέψεων, που δεν ξεπερνά τις τρεις ώρες.

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.