ΕΡΕΥΝΑ

Τι δείχνουν το κλάμα του μωρού και τα δάχτυλα του!

Εντυπωσιακά ευρήματα επιστημόνων!

Τα μωρά κλαίνε για να τραβήξουν την προσοχή μας στις άμεσες ανάγκες τους: φαγητό, παιχνίδι, αλλαγή πάνας ή μια αγκαλιά. Όμως, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το κλάμα του μωρού δείχνει και τον τόνο που θα έχει η φωνή του όταν ενηλικιωθεί!

Οι ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, θέλησαν να δουν από ποια ηλικία ο άνθρωπος αποκτά τον τόνο της φωνής που τον συνοδεύει σε όλη τη ζωή του.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters, είχαν ως βάση παλαιότερη έρευνα, η οποία ανέφερε ότι η φωνή ενός αγοριού σε ηλικία επτά ετών αντιστοιχεί κατά 64% στον φωνητικό τόνο που θα έχει ως ενήλικας.

Οι ερευνητές, όμως, αναρωτήθηκαν αν ο φωνητικός τόνος μπορεί να καθοριστεί ακόμη και νωρίτερα από τα επτά χρόνια, κατά τη βρεφική ηλικία, ίσως ή ακόμα και στη μήτρα.

Η ομάδα κατέγραψε τα κλάματα 15 μωρών από τη Γαλλία, έξι κορίτσια και εννέα αγόρια, ηλικίας από δύο έως πέντε μηνών.

Έπειτα, συνέκριναν αυτές τις ηχογραφήσεις με τις φωνές των ίδιων παιδιών σε ηλικία τεσσάρων ή πέντε ετών. Όπως διαπιστώθηκε ο τόνος του κλάματος των μωρών ήταν «ουσιαστική πρόβλεψη» φωνητικού βήματος για την ηλικία τεσσάρων ή πέντε ετών.

Οι διαφορές στον τόνο της φωνής, καταλήγουν οι ερευνητές, «μπορεί – τουλάχιστον μερικώς – να προκύψουν πολύ νωρίς στη ζωή του ανθρώπου».

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να αναπτυχθούν στη μήτρα, όταν τα έμβρυα εκτίθενται σε διαφορετικά επίπεδα ορμονών.

«Στην ουσία, υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν και να επηρεάσουν τη ζωή μας – όχι μόνο ως παιδί αλλά και σε ενήλικο στάδιο», δήλωσε ο Νικολά Ματεβόν (Nicolas Mathevon), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ρόλο όμως στη διαμόρφωση του τόνου της φωνής και όχι μόνο, παίζει και αναλογία 2D:4D στο μήκος των δακτύλων και συγκεκριμένα του δείκτη και του παράμεσου, καθώς μπορεί να αποκαλύψει την τεστοστερόνη στον οργανισμό μας και συνεπώς την αρρενωπότητα της φωνής.

Όπως διαπιστώθηκε από μελέτη Ολλανδών και Ισπανών ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aggressive Behavior, η χαμηλότερη αναλογία σχετίζεται με μια πιο επιθετική, κυρίαρχη προσωπικότητα.

«Εάν ο δείκτης σας είναι μικρότερος από τον παράμεσο, ίσως ο άνθρωπος αυτός έχει εκτεθεί σε περισσότερη τεστοστερόνη στη μήτρα», εξηγούν οι ερευνητές.

«Αν ο δείκτης σας είναι μεγαλύτερος, σημαίνει το αντίθετο. Η αναλογία 2D:4D θεωρειται ένας υποτιθέμενος προγνωστικός δείκτης των ανδρικών χαρακτηριστικών αργότερα στη ζωή (περισσότερη τεστοστερόνη = περισσότερα αρσενικά χαρακτηριστικά)», επισημαίνουν.

Με άλλα λόγια, «αν ο δείκτης στο δεξί χέρι είναι μακρύτερος από τον παράμεσο (στο αριστερό χέρι δεν ισχύουν τα ίδια), ένα μωρό πιθανότατα να έχει μια λεπτή φωνή όταν μεγαλώσει. Αντίθετα, αν είναι μικρότερος, θα είναι πιο πιθανό να έχει φωνή χαμηλότερου τόνου».

«Αυτό εξηγεί πολλά, αλλά όχι όλα», δήλωσε ο Mathevon. «Είναι μόνο η μισή ιστορία».

Αν και τα ευρήματα της ομάδας είναι ενδιαφέροντα, υπάρχουν σημαντικές παρατηρήσεις στη μελέτη. Το μέγεθος του δείγματος, ήταν πολύ μικρό, καθώς οι ερευνητές ανέλυσαν τις φωνές των μόλις 15 παιδιών, που όλοι κατοικούσαν στη Γαλλία. Τα αγόρια επίσης υπερεκπροσωπούνταν στη μελέτη.

Η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει να συνεχίσει την έρευνα με ένα μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος, που θα περιλαμβάνει περισσότερα κορίτσια και αγόρια από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο.

Πηγή: Smithsonian / Εικόνες Pexels / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.