ΒΙΝΤΕΟ

Πεταλούδες πίνουν δάκρυα από χελώνες!

Ενα από τα πλέον περίεργα περιστατικά στη Φύση.

Βίντεο, το οποίο ελήφθη στον Αμαζόνιο του Περού, παρουσιάζει ένα εκπληκτικό θέαμα: πολύχρωμες πεταλούδες να πίνουν δάκρυα κατευθείαν από τα μάτια χελωνών.

Ο Φιλ Τόρες, εντομολόγος, ταξίδευε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου στον ποταμό Ταμποπάτα (Tambopata), όταν έπεσε πάνω στο σκηνικό.

Τρεις χελώνες είχαν ανέβει σε πεσμένα κλαδιά στο ποτάμι, για να απολαύσουν τον ήλιο. Γύρω από τα κεφάλια τους πετούσαν διάφορα είδη πεταλούδων, πολλές από τις οποίες «προσγειώνονταν» κοντά στα μάτια των χελωνών, για να γευτούν τα δάκρυα.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο παράξενα, και συνάμα συναρπαστικά, περιστατικά που έχω δει στη ζωή μου», σχολίασε ο Τόρες, ο οποίος ανάρτησε το βίντεό του στο κανάλι του στο YouTube, The Jungle Diaries.

Αυτές οι πεταλούδες, κάπου οκτώ είδη από τρεις διαφορετικές οικογένειες, ήθελαν όλες το ίδιο πράγμα: νάτριο, όπως εξήγησε ο επιστήμονας. Οι πεταλούδες δεν μπορούν να πάρουν νάτριο από τα λουλούδια, οπότε πρέπει να το αναζητήσουν αλλού.

Αυτές οι χελώνες (Podocnemis unifilis) δεν μπορούν να κρύψουν τα κεφάλια τους στο καβούκι τους. Ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγουν τις πεταλούδες, είναι πότε να στρέφουν το κεφάλι τους προς τη μία πλευρά και πότε προς την άλλη. Βέβαια, αυτή η κίνηση δεν είναι αποτελεσματική.

Οι πεταλούδες δεν πτοούνται και ορμούν, για να πιουν τα αλμυρά δάκρυα, στοχεύοντας ακόμη και στα ανοιχτά μάτια των χελωνών.

Αν και σε άλλα ζώα τέτοιες πρακτικές είναι προς όφελος και των δύο ειδών, εδώ δεν φαίνεται να ισχύει.

Για παράδειγμα, στη βόρεια Τουρκία, νεροβούβαλοι καλύπτονται με βατράχια, τα οποία τρέφονται από τις μύγες που υπάρχουν πάνω στους. Οι νεροβούβαλοι επιτρέπουν να τις τρώνε, επειδή τους καθαρίζουν από τα παράσιτα.

Οι πεταλούδες του Αμαζονίου σίγουρα παίρνουν κάτι από τις χελώνες. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πώς επωφελούνται οι χελώνες.

Βίντεο The Jungle Diaries

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.