ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «πάρκινγκ» των παγόβουνων!

Συγκεντρώνονται εκεί πριν βγουν στους ωκεανούς!

Ένα φιόρδ στη Γροιλανδία, το Ιλούλισατ Άισφιορντ (Ilulissat Icefjord), βρίσκεται στη δυτική ακτή της, 250 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Εκεί, η φωτογράφος Μαρία Σαχάι (Maria Sahai) τράβηξε μοναδικής ομορφιάς φωτογραφίες από τα τεράστια παγόβουνα, τα οποία… συνωστίζονται σαν να είναι ένας παράξενος χώρος στάθμευσης.

Όπως γράφει η ίδια, το Ilulissat είναι διάσημο για τα σουρεαλιστικά τοπία του, με μικρά πολύχρωμα σπίτια που περιβάλλονται από αμέτρητα παγόβουνα.

Το φιόρδ αυτό είναι παλιρροϊκό και καλύπτεται από τεράστιες μάζες πάγου που επιπλέουν. Εκεί βρίσκεται ο διάσημος παγετώνας Σέρμεκ Κούγιαλεκ (Sermeq Kujalleq) ή Γιάκομπσαβν (Jakobshavn), ο οποίος σπρώχνει τον πάγο στην ανοιχτή θάλασσα.

Ο Sermeq Kujalleq είναι αυτός που ευθύνεται για τη βύθιση του «Τιτανικού», ενώ θεωρείται ένας από τους ταχύτερα κινούμενους (40 μέτρα την ημέρα) και από τους πιο δραστήριους παγετώνες στον κόσμο.

Οι πάγοι που σπάνε από τον Jakobshavn είναι συχνά τόσο μεγάλοι (φτάνουν και το ένα χιλιόμετρο σε ύψος) με τους πιο ψηλούς να μην μπορούν να επιπλεύσουν και να μένουν κολλημένοι στον βυθό των πιο ρηχών περιοχών.

Μερικές φορές βρίσκονται εκεί επί χρόνια, μέχρι να σπάσουν και αυτοί από τη δύναμη του παγετώνα και να ακολουθήσουν τα άλλα παγόβουνα στην ανοιχτή θάλασσα, ταξιδεύοντας αρχικά βόρεια, όπως τα κατευθύνουν τα ωκεάνια ρεύματα, και στη συνέχεια νότια στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Όπως περιγράφει η Sahai, ο συνδυασμός των τεράστιων παγόβουνων και των δραματικών ήχων από την ταχεία μετακίνηση του πάγου που ρέει μέσα στο φιόρδ, δημιουργεί ένα δραματικό φυσικό φαινόμενο, το οποίο προκαλεί δέος.

Πηγή: Bored Panda / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.