ΕΡΕΥΝΑ

Ανακαλύφθηκαν ίχνη ζωής στον Άρη πριν από μισό αιώνα!

Αλλά κάηκαν από τα… ρομποτικά μηχανήματα!

Αυτή η απίστευτη αποκάλυψη έγινε από επιστήμονες που δημοσίευσαν την έρευνα τους στην επιθεώρηση Geophysical Research: Planets, στα μέσα Ιουνίου του 2018.

Στη μελέτη τους, ουσιαστικά, υπογραμμίζουν ότι η NASA ανακάλυψε στοιχεία για ζωή πάνω στον Άρη πριν από 40 χρόνια, αλλά τα δίδυμα ρομποτικά διαστημόπλοια «Βίκινγκ 1» και «Βίκινγκ 2» τα κατέστρεψαν, βάζοντας φωτιά!

Αυτά συνέβησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το σχέδιο δεν ήταν, βέβαια, να καταστραφούν τα ευρήματα, αλλά τα δύο ρομπότ ακολούθησαν μια τεχνική ανάλυσης των στοιχείων, η οποία οδήγησε στην εξάλειψη τους.

Πριν από 40 χρόνια, όταν τα ρομποτικά διαστημόπλοια «Βίκινγκ» άρχισαν να μελετούν την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, οι επιστήμονες της NASA ήταν εκστασιασμένοι, καθώς αναζητούσαν για πρώτη φορά σημάδια από οργανικά μόρια, που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι ο Άρης ήταν ήταν σε θέση να φιλοξενήσει ζωή.

Μετά από μισή δεκαετία μελέτης του πλανήτη, κανένα από τα ρομποτικά μηχανήματα δεν μπόρεσε να βρει οποιαδήποτε ένδειξη οργανικής ύλης. Γιατί όμως;

Στη νέα μελέτη δίνεται μια πειστική εξήγηση. Ο άνθρακας που περιελάμβανε οργανικά στοιχεία δεν εξαφανίστηκε, αλλά τα «Βίκινγκ» του έβαλαν φωτιά!

«Συνολικά αναλύθηκαν τέσσερα δείγματα εδάφους, πολλαπλάσιες φορές, με ταχεία θέρμανση του δείγματος», σύμφωνα με επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA στην Καλιφόρνια και του Εργαστηρίου Χωρικών Παρατηρήσεων Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος (LATMOS) Γαλλία.

Τα «Βίκινγκ» θέρμαιναν τα δείγματα εδάφους σε μέγιστη θερμοκρασία 932 βαθμών Φαρενάιτ (500 βαθμούς Κελσίου) για να προσπαθήσουν να απελευθερώσουν οποιεσδήποτε πτητικές οργανικές ενώσεις παγιδευμένες μέσα σε αυτό.

Εάν υπήρχε άνθρακας εκεί, τα ίχνη θα έπρεπε να ήταν ανιχνεύσιμα στους ατμούς του εδάφους. Λοιπόν, γιατί δεν ήταν; Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, μπορεί να υπήρχε κάτι άλλο στο έδαφος που η NASA δεν είχε υπολογίσει, ένα υπερ-εύφλεκτο καύσιμο, το οποίο έκαψε κατά λάθος τον άνθρακα.

Το 2008, ένα άλλο ρομπότ που ονομάστηκε «Φοίνιξ», έβγαζε χώμα κοντά στον βόρειο πόλο του Άρη, όταν βρήκε στοιχεία για ένα ασυνήθιστο άλας που ονομάζεται υπερχλωρικό. Αυτό ήταν ένα συναρπαστικό εύρημα εκείνη την εποχή.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι αρχαίοι μικροοργανισμοί στη Γη χρησιμοποιούσαν υπερχλωρικό άλας ως πηγή ενέργειας. Ίσως, νόμιζαν, η παρουσία του αλατιού να εξυπηρετούσε παρόμοιο σκοπό.

Οι συντάκτες της νέας μελέτης ήταν ενθουσιασμένοι από την «αλμυρή» ανακάλυψη για έναν διαφορετικό λόγο: Το υπερχλωρικό άλας είναι εύφλεκτο, τόσο εύφλεκτο που χρησιμοποιείται στη Γη σήμερα, κυρίως, για να φτιάξει πιο γρήγορα καύσιμα πυραύλων και πυροτεχνήματα.

Εάν το υπερχλωρικό άλας είναι άφθονο στο έδαφος του Άρη, οι ερευνητές θεωρούν ότι οι προσπάθειες της αποστολής «Βίκινγκ» είχε αποτύχει, καθώς θερμαίνοντας το έδαφος προκλήθηκε ανάφλεξη του και ενδεχομένως να εξάλειψε αμέσως όλα τα οργανικά μόρια που μπορεί να υπήρχαν εκεί.

Η εκτίμηση σε αυτό το σενάριο είναι, αν το υπερχλωρικό άλας πράγματι αποτέφρωσε οποιαδήποτε μόρια με βάση τον άνθρακα στον φούρνο του «Βίκινγκ», τότε θα έπρεπε να υπάρχουν αποδείξεις στις στάχτες.

Όταν ο άνθρακας καίγεται με υπερχλωρικό άλας, παράγει ένα μόριο που ονομάζεται χλωροβενζόλιο – ένα μείγμα άνθρακα, υδρογόνου και χλωρίου – που μπορεί να μείνει στο έδαφος για μήνες.

Και πράγματι του ρομπότικό όχημα «Κιουριόσιτι» ανίχνευσε ίχνη χλωροβενζολίου στο έδαφος του Άρη κατά τη διάρκεια της αποστολής του 2013. Για περαιτέρω στοιχεία, οι ερευνητές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην αποστολή του «Βίκινγκ».

Επανεξέτασαν το σύνολο των δεδομένων που λήφθηκαν, αναζητώντας αυτή τη φορά ίχνη χλωροβενζολίου. Σύμφωνα με τη νέα τους δήλωση, οι ερευνητές βρήκαν αυτό που αναζητούσαν.

Η ομάδα παρακολούθησε ίχνη χλωροβενζολίου σε δείγματα που έλαβε το «Βίκινγκ 2», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μπορεί να κρατούσε οργανική ύλη στην «παλάμη» του ρομποτικού χεριού του πριν από την ακούσια καταστροφή της.

Η συγγραφέας της μελέτης, Μελίσα Γκούσμαν (Melissa Guzman), δήλωσε ότι, παρόλο που τα νέα αυτά στοιχεία είναι συναρπαστικά, δεν αποτελούν οριστική απόδειξη ύπαρξης οργανικών στοιχείων στον Άρη και απαιτείται περεταίρω έρευνα.

Πηγή: Live Science / Photo Cretid NASA / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.