ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Κίτρινες νυχτερίδες

Δύο νέα είδη στην απόχρωση του λεμονιού εντοπίστηκαν στην Κένυα της Αφρικής.

Οι επιστήμονες έδειξαν ενδιαφέρον για αυτές τις νυχτερίδες όχι μόνο για το φανταχτερό κίτρινο χρώμα τους, αλλά και γιατί βοήθησαν να ξεμπλεχτεί το οικογενειακό τους δέντρο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Κένυα είναι μία χώρα με 110 είδη νυχτερίδων! Και μάλιστα πολλά από αυτά περιλαμβάνουν αρκετά υποείδη.

Οι νυχτερίδες αυτές ανήκουν στο γένος Scotophilus (σκοτοφίλους). Ζουν στα σπίτια των ανθρώπων, τρώνε έντομα που απειλούν τις καλλιέργειες και ζυγίζουν μέχρι 85 γραμμάρια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο είδος Scotophilus πριν από περίπου 200 χρόνια. Έκτοτε, έχουν περιγραφεί 21 είδη σε ολόκληρη την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, εκ των οποίων 13 προέρχονται από την αφρικανική ήπειρο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Evolution and Ecology, επειδή τα είδη του γένους Scotophilus μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους, ο καθορισμός των διαφορετικών ειδών και του αριθμού τους που ζει σε μια συγκεκριμένη περιοχή, είναι ιδιαίτερα δύσκολος.

Οι επιστήμονες έλαβαν DNA από δείγματα δέρματος νυχτερίδων στην Κένυα και σε συνδυασμό με πληροφορίες από μια γενετική βάση δεδομένων, προχώρησαν σε ανάλυση γνωστών ειδών και υποειδών. Η έρευνά τους έδειξε ότι μεταξύ των γνωστών ειδών υπήρχαν τουλάχιστον δύο νέα είδη.

Πηγή: Live Science / Εικόνες P.W. Webala, Maasai Mara University / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.