ΕΡΕΥΝΑ

Το πιο παλιό χρώμα στη Γη είναι το ροζ!

Εντοπίστηκε σε βράχια βαθιά κάτω από την έρημο της Σαχάρας, στη Μαυριτανία της Αφρικής.

Photo Credit ANU

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν βρει το πιο παλιό χρώμα που έχει ανακαλυφτεί μέχρι σήμερα. Η απόχρωση, η οποία είναι 1,1 δισεκατομμυρίων ετών, περιγράφεται ως λαμπερό ροζ.

Μάλιστα, είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια παλαιότερη από οποιαδήποτε άλλη χρωστική ουσία που έχει εντοπιστεί.

«Οι λαμπερές ροζ αποχρώσεις είναι μοριακά απολιθώματα χλωροφύλλης, που παρήχθησαν από αρχαίους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς, οι οποίοι κατοικούσαν σε έναν ωκεανό που εξαφανίστηκε από καιρό», δήλωσε η Δρ Νουρ Γκενέλι (Nur Gueneli), από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές συνέθλιψαν τα πετρώματα των δισεκατομμυρίων ετών σε σκόνη, πριν αναλύσουν τα μόρια των αρχαίων οργανισμών μέσα σ΄ αυτά.

Όταν αραιώθηκαν, οι χρωστικές είχαν έναν λαμπερό ροζ χρώμα. Αντίθετα, στη συμπυκνωμένη τους μορφή, τα απολιθώματα των βακτηρίων μπορούν να κυμανθούν από ένα κόκκινο του αίματος μέχρι ένα βαθύ μοβ.

«Η ακριβής ανάλυση των αρχαίων χρωστικών επιβεβαίωσε ότι μικροσκοπικά κυανοβακτήρια κυριάρχησαν στη βάση της τροφικής αλυσίδας στους ωκεανούς πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν υπήρχαν τότε ζώα», επισήμανε η Δρ Γκενέλι.

Από την πλευρά του, ο ανώτερος ερευνητής Γιόχεν Μπροκς (Jochen Brocks) επισήμανε ότι «οι κυανοβακτηριακοί ωκεανοί άρχισαν να εξαφανίζονται περίπου 650 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν άρχισαν να εξαπλώνονται τα φύκια, για να παρέχουν την έκρηξη ενέργειας που απαιτείται στην εξέλιξη σύνθετων οικοσυστημάτων, όπου μεγάλα ζώα και άνθρωποι θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στη Γη».

Στην έρευνα συμμετείχαν εκτός από τους επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Πηγή: Science Daily / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.