ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η φωτογράφιση που εξαφανίζει τα τατουάζ!

Δεν είναι έργο του Photoshop!

Τα τατουάζ από τα πρόσωπα των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας έχουν εξαφανιστεί στις εικόνες που τράβηξε ο Μάικλ Μπράντλεϊ (Michael Bradley), ακολουθώντας μια τεχνική φωτογραφίας, η οποία ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1800.

Ο φωτογράφος, που έχει έδρα το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ακολούθησε την τεχνική της «υγρής πλάκας» (η πλάκα της εικόνας αλειφόταν με ένα υγρό γνωστό ως κολλόδιο και αυγό), καθώς είχε διαπιστώσει ότι τα τατουάζ των Μαορί ήταν σχεδόν αόρατα στις φωτογραφίες που τραβούσαν οι Ευρωπαίοι τη δεκαετία του 1850.

Ορισμένες αποχρώσεις φαίνονταν εξαφανισμένες στο πιο σκούρο δέρμα, και αυτό το στοιχείο έδωσε στον Michael την ιδέα να ξεκινήσει τη φωτογραφική του σειρά με τον τίτλο Puaki.

Το έργο είναι επικεντρωμένο στην εξαφάνιση του «tο moko», όπως λέγεται η αρχαία τέχνη των ιθαγενών Μαορί για το τατουάζ στο πρόσωπο και το σώμα.

Η τέχνη του «tο moko» φαίνεται να έχει αναγεννηθεί στη δεκαετία του 1990 και η δουλειά του Michael δείχνει πώς ένας πολιτισμός που χάθηκε από τους αποικιστές, μπορεί να επανέλθει στη ζωή ενάντια σε όλες τις πιθανότητες.

Για να φανεί η διαφορά στη μέθοδο του και στην πραγματικότητα, ο Bradley παρουσίασε δύο πορτρέτα. Το ένα με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, για να δείξει τα παραδοσιακά τατουάζ και ένα με τη διαδικασία της «υγρής πλάκας», προκειμένου να φανεί η εξαφάνισή τους.

Πηγή: De Milked / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.