ΕΡΕΥΝΑ

Οι απόκοσμοι ήχοι που «ταξιδεύουν» ανάμεσα στον Εγκέλαδο και τον Κρόνο

Ενας παράξενος δεσμός στο Διάστημα, τον οποίο μπορούμε να …ακούσουμε!

Εικόνα NASA/JPL-Caltech/Wikimedia

Οταν το Κασσίνι (Cassini) της NASA έφτασε πιο κοντά στον Κρόνο, πριν «αυτοκτονήσει» στην ατμόσφαιρά του, εκμεταλλεύτηκε την εγγύτητα, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία.

Σε μία από τις «βουτιές» του, δύο εβδομάδες πριν το μεγάλο φινάλε, χρησιμοποίησε το όργανο Radio Plasma Wave Science (RPWS), προκειμένου να καταγράψει τους ήχους των κυμάτων πλάσματος, που ταξιδεύουν ανάμεσα στον Κρόνο και το φεγγάρι του Εγκέλαδο.

Όπως ο αέρας ή το νερό, το πλάσμα (η τέταρτη κατάσταση της ύλης) παράγει κύματα, για να μεταφέρει ενέργεια.

Ετσι, για πρώτη φορά, φάνηκε ότι τα κύματα ταξιδεύουν στις γραμμές μαγνητικού πεδίου, που συνδέουν τα δύο σώματα.

«Ο Εγκέλαδος είναι αυτή η μικρή γεννήτρια που περνάει γύρω από τον Κρόνο και γνωρίζουμε ότι είναι μια συνεχής πηγή ενέργειας», είπε ο Αλί Σουλεμάν (Ali Sulaiman), επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και μέλος της ομάδας RPWS.

«Τώρα διαπιστώνουμε ότι ο Κρόνος αποκρίνεται, με τη δρομολόγηση σημάτων στη μορφή κυμάτων πλάσματος, μέσω του κυκλώματος γραμμών μαγνητικού πεδίου που τον συνδέει με τον Εγκέλαδο εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά».

Βέβαια, δεν υπάρχει παργματικός ήχος στο Διάστημα. Ο ήχος είναι μία δόνηση σε ένα μέσο όπως ο αέρας, που όταν φτάνει και δονείται το τύμπανο, θεωρείται ως ήχος. Χωρίς αέρα στο Διάστημα, τέτοιες δονήσεις δεν μπορούν να διαδοθούν.

Επίσης, τα ραδιοκύματα δεν ακούγονται. Είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας -όπως το φως- που δημιουργείται μέσω ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων που διεισδύουν αυτομάτως, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ταξιδεύουν ελέυθερα μέσα από το Διάστημα.

Ωστόσο, μπορούμε να μετατρέψουμε αυτά τα ραδιοκύματα σε ήχο, χρησιμοποιώντας τη ραδιοφωνική τεχνολογία, την οποία χρησιμοποιούμε για σκοπούς επικοινωνίας στη Γη.

Τα κύματα πλάσματος στην περιοχή των ακουστικών συχνοτήτων είναι επίσης ηλεκτρομαγνητικά. Κι αυτά είναι που πήρε το Κασσίνι. Οι επιστήμονες στη Γη μετασχημάτισαν τα σήματα αυτά σε ήχο και τα επιτάχυναν από 16 λεπτά σε 28,5 δευτερόλεπτα.

Το αποτέλεσμα ήταν απόκοσμο: ένα παράξενο σφύριγμα ουρλιαχτού που πέφτει και στη συνέχεια αυξάνεται. Μια «υπογραφή», που συνδέεται συχνά με τις ακτίνες κι αποκαλείται αύρα αστεροειδούς.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Βίντεο NASA/JPL-Caltech/University of Iowa/NASA Jet Propulsion Laboratory

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.