ΤΟΠΟΙ

Η βυθισμένη σήραγγα!

Είναι η πρώτη που κατασκευάστηκε στην Ολλανδία!

Photo Credit Steven Lek

Το Μαστούνελ (Maastunnel) συνδέει τις όχθες του ποταμού Νιούβε Μας (Nieuwe Maas), στο Ρότερνταμ. Η σήραγγα διαθέτει τέσσερις σωλήνες, που λειτουργούν σαν λωρίδες των δρόμων.

Δύο είναι για αυτοκίνητα, μία για ποδηλάτες και μία για πεζούς. Κάθε μέρα πάνω από 75.000 αυτοκίνητα και περίπου 5.000 ποδηλάτες, μοτοποδηλάτες και πεζοί χρησιμοποιούν αυτή τη σήραγγα.

Η μεγάλη κυκλοφορία που γίνεται μέσα απο αυτό, καθιστά το Maastunnel σημαντικό σύνδεσμο στο οδικό δίκτυο του Ρότερνταμ. Για όσους κινούνται στο τούνελ υπάρχει και όριο ταχύτητας που είναι τα 50 χιλιόμετρα την ώρα.

Προκειμένου να φτάσει κάποιος πεζός ή ποδηλάτης στο τούνελ ή να βγει από αυτό, υπάρχουν κυλιώμενες σκάλες. Η περίεργη σήραγγα ήταν η πρώτη σήραγγα στον κόσμο που κατασκευάστηκε με τη μέθοδο του βυθισμένου σωλήνα.

Μέρη του τούνελ χτίστηκαν στην ξηρά και έπειτα βυθίστηκαν στην κοίτη του ποταμού. Για να μην υπάρχει διαισμένα σε μια τάφρο στην κοίτη του ποταμού.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι εισρροές νερού, τοποθετήθηκε επένδυση από χαλύβδινα φύλλα, τα οποία καλύπτουν ολόκληρη την τσιμεντένια σήραγγα.

Η κατασκευή της σήραγγας άρχισε το 1937 και άνοιξε τελικά το 1942 σε μια μυστική, ανεπίσημη τελετή για να μη γίνει το έργο αντιπηπτό από τους Ναζί.

Κάτι που δεν ήταν εφικτό και οι Γερμανοί το 1944 ετοιμάζονταν να την ανατινάξουν, αλλά εμποδίστηκαν από την ολλανδική αντίσταση.

Το Maastunnel έχει ύψος 3,90 μέτρα και μήκος 1.373 μέτρα. Το βαθύτερο σημείο της σήραγγας είναι περίπου 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, ενώ για τον καθαρισμό του αέρα λειτουργούν ειδικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια.

Photo Credit Olavtenbroek 

Photo Credit S.J. de Waard

Photo Credit Philip Mallis

Photo Credit MRLSS

Photo Credit Technau, Sergé

Photo Credit MRLSS

Photo Credit S.J. de Waard

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.