ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το κάστρο που έχτισε ένας ταχυδρόμος!

Μόνος του χωρίς καμία βοήθεια!

Photo Credit Wikipedia

Ένα εντυπωσιακό κτίριο φτιαγμένο από έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν ήταν ούτε αρχιτέκτονας, ούτε καλλιτέχνης, έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο για τη Γαλλία και έχει αναγνωρισθεί από τον Πικάσο και τον Μπρετόν, ως «μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής της αρτ ναΐφ».

Δημιουργός αυτού του αριστουργήματος είναι ο Φερνινάντ Σεβάλ (Ferdinand Cheval), ο οποίος γεννήθηκε το 1836 στο Σαρμέ σιρ λ’ Ερμπάς (Charmes-sur-l’Herbasse), και πέρασε 33 χρόνια της ζωής του για να χτίσει το Παλαί Ιντεάλ (Palais idéal), όπως το είχε ονειρευτεί.

«Δεν ήμουν οικοδόμος, δεν είχα χειριστεί ποτέ το μυστρί, δεν ήμουν γλύπτης. Η σμίλη ήταν άγνωστη για μένα. Για να μην αναφέρω την αρχιτεκτονική, έναν τομέα για τον οποίο είχα παντελή άγνοια… Όλα όσα μπορεί να δει ένας περαστικός, είναι το έργο ενός χωρικού, ο οποίος, από ένα όνειρο, δημιούργησε τη βασίλισσα του κόσμου…», έγραψε ο ίδιος.

Αυτό είναι το μήνυμα του Cheval, ο οποίος εμπνεύστηκε το κάστρο του και ξεκίνησε την κατασκευή του εντελώς τυχαία, όταν σκόνταψε πάνω σε μια πέτρα μοιράζοντας τα γράμματα του χωριό Ουτρίβ (Hauterives), λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη γενέτειρα του, όπου έζησε όλη τη ζωή του.

Η πέτρα του φάνηκε περίεργη και τη μελέτησε όταν επέστρεψε στο σπίτι του. Του άρεσε και αποφάσισε να μαζέψει και άλλες παρόμοιες.

Από τότε, το 1879, άρχισε να κυκλοφορεί με ένα καροτσάκι, στο οποίο φόρτωνε τις παράξενες πέτρες που έβρισκε στο δρόμο του μοιράζοντας γράμματα σε μια ακτίνα 33 χιλιομέτρων.

Οι χωρικοί τον αντιμετώπιζαν σαν γραφικό και «τρελό του χωριού», αλλά αυτός δεν έδινε σημασία στα σχόλια τους και συνέχιζε το έργο του. Επί ώρες ασχολούνταν με το «Παλάτι» του, δουλεύοντας μόνος, ακόμη και νύχτες με το φως μιας λάμπας πετρελαίου.

Ο Cheval χρειάστηκε 20 ολόκληρα χρόνια για να τελειώσει τους εξωτερικούς τοίχους. Το κτίριο είναι ένα ιδιότυπο προσωπικό μείγμα διάφορων αρχιτεκτονικών στυλ της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής, διακοσμημένο με παραστάσεις επηρεασμένες από τη Βίβλο και την Ινδική μυθολογία.

Εκτός από τις πέτρες που μάζευε από την περιοχή, ο Cheval χρησιμοποίησε ασβεστόλιθο, σύρμα για κοτέτσια και τσιμέντο. Η κατασκευή του Palais idéal ολοκληρώθηκε το 1912. Το μήκος του είναι 26 μέτρα και το ύψος ξεπερνά τα 10 μέτρα.

Μετά την ολοκλήρωση του ο Cheval εξέφρασε την επιθυμία να ταφεί μέσα στο δημιούργημά του, κάτι που δεν επέτρεπε όμως ο γαλλικός νόμος. Έτσι, αναγκάστηκε να συμμορφωθεί και επέλεξε ο ίδιος το σχήμα του τάφου του.

Αρχίζοντας από το 1914, πέρασε άλλα οχτώ χρόνια μαζεύοντας πέτρες και χτίζοντας ο ίδιος, στο κοιμητήριο του Hauterives, τον «Τάφο της σιωπής και της ανάπαυσης χωρίς τέλος», που ολοκληρώθηκε το 1922. Εκεί θάφτηκε όταν πέθανε το 1924.

Photo Credit Pabix 

Photo Credit Otourly

Photo Credit Commons Wikimedia 

Photo Credit Commons Wikimedia

Photo Credit Commons Wikimedia

Photo Credit Commons Wikimedia

Photo Credit Commons Wikimedia 

Photo Credit Commons Wikimedia

Photo Credit Arie M. den Toom

Photo Credit Arie M. den Toom

Photo Credit Daniel CULSAN

Πηγή: Wikipedia / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.