ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο μυστηριώδης άνθρωπος που φωτογράφιζε κτίρια!

Πέρασε 20 χρόνια από τη ζωή του σε μνημειώδεις φωτογραφικές αποστολές!

Το όνομά του ήταν Μπάρι Τζιφέλερ (Barry Gfeller), και άφησε πίσω του μια εκπληκτική συλλογή από 50.000 παλιές εικόνες κτιρίων από την Αμερική και τον Καναδά.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του και τους λόγους που τον ώθησαν να φωτογραφίζει μόνο κτίρια. Ωστόσο, το έργο του είναι τεράστιο και απεικονίζει την ατμόσφαιρα σε μεγάλες και μικρές πόλεις, από τα μέσα έως τα τέλη του 20ου αιώνα.

Ο Gfeller περιγράφεται από όσους τον γνώριζαν ως ένας έξυπνος, ντροπαλός νεαρός, ο οποίος εγκατέλειψε το κολέγιο γιατί δεν του άρεσε να περιτριγυρίζεται από αγνώστους, και έπιασε δουλειά σε μια χαρτοποιία.

Τον Μάιο του 1982, ο Barry έφυγε από το σπίτι του στο Κάμις (Camus) της Ουάσιγκτον, πήρε το αυτοκίνητό του και άρχισε να οδηγεί χωρίς συγκεκριμένο προορισμό.

Το σχέδιό του ήταν παρόμοιο με οκτώ προηγούμενες οδικές μετακινήσεις που είχε ήδη κάνει, και με 14 ακόμα που θα έκανε τα επόμενα χρόνια. Ήθελε να φωτογραφίζει τους δρόμους και τα κτίρια των πόλεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Gfeller θα συνέχιζε αυτήν τη μνημειώδη και τεράστια φωτογραφική έρευνα. Μόνο τον Μάιο του 1982, φωτογράφησε πάνω από 200 πόλεις, ταξιδεύοντας τόσο βόρεια όσο το Έντμοντον στον Καναδά και ανατολικά, μέχρι το Μιλγουόκι.

Όταν πέθανε το 1999, η συλλογή του, την οποία είχε ταξινομήσει αλφαβητικά και είχε αποθηκεύσει σε μακρόστενες ξύλινες κούτες, περιελάμβανε 50.000 εκτυπώσεις και αρνητικά.

«Τελικά, ο Gfeller οδήγησε πάνω από 100.000 μίλια σε 44 πολιτείες των ΗΠΑ και έξι καναδικές επαρχίες μεταξύ του 1977 και του 1996», λέει ο Μάικ Ονίλ (Mike O’Neill), ο οποίος έμαθε για τον Gfeller το 2016.

Το 2017 αγόρασε τη συλλογή του από ένα ίδρυμα, στο οποίο είχε περιέλθει, έφτιαξε ένα site για το έργο του Gfeller και ψηφιοποίησε τις εκτυπώσεις του. Παράλληλα, αναζήτησε έναν χώρο για να εκτίθεται το φωτογραφικό αρχείο.

Σε αντίθεση με τον όγκο του υλικού που άφησε πίσω του, οι λεπτομέρειες για τον ίδιο τον Gfeller είναι αραιές. Γεννήθηκε το 1933 και έζησε ολόκληρη τη ζωή του στο Camus, μια πόλη έξω από το Πόρτλαντ της Ουάσινγκτον.

Τις φωτογραφικές του αποστολές τις ξεκίνησε σε ηλικία 40 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αρχιτεκτονική των κτιρίων, είτε πρόκειται για μεγάλες πόλεις ή για χωριά των επτά κατοίκων.

«Βλέπουμε βιτρίνες, πινακίδες για οικογενειακές επιχειρήσεις, πρατήρια υγρών καυσίμων και γκαράζ, εκκλησίες, βιομηχανικά κτίρια, καταστήματα και σπίτια», λέει ο O’Neill.

Εάν οι λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή του Gfeller είναι ελάχιστες, ακόμα λιγότερο γνωστό είναι το κίνητρό του να φωτογραφίζει κτίρια και δρόμους σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Και μάλλον δεν θα γίνει ποτέ γνωστό, καθώς δεν υπάρχουν οι γονείς και τα αδέλφια του.

«Ήταν σαφώς γοητευμένος με κτίρια και πινακίδες. Αυτή η μοναδική εστίαση εμφανίζεται σε όλη τη συλλογή. Τα ταξίδια του τον οδήγησαν στο Γκραντ Κάνιον, στους ωκεανούς, στις Μεγάλες Λίμνες, στα Βραχώδη Όρη και στα ποτάμια του Μισσισσιπί και του Μισούρι, αλλά δεν τράβηξε ούτε μια εικόνα για κανένα από αυτά τα θαύματα», παρατηρεί ο O’Neill .

Ο Gfeller χρησιμοποιούσε κατά μέσο όρο πέντε ρολά φιλμ την ημέρα και μετά την εκτύπωση των εικόνων, έγραψε στο πίσω μέρος τους το όνομα της κάθε πόλης και της Πολιτείας, τον μήνα και το έτος. Μερικές φορές έκανε μια σημείωση για το όνομα του κτιρίου.

Ένα άτομο που εξέτασε τη συλλογή σκέφτηκε ότι μερικές από τις εικόνες τραβήχτηκαν ενώ ήταν καθισμένος μέσα σε ένα αυτοκίνητο, προσπαθώντας να αποφέυγει τις περίεργες ματιές των κατοίκων.

«Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τα κίνητρα του Gfeller, αλλά άφησε πίσω του κάτι αξιοσημείωτο: ένα τεράστιο ρεκόρ με σκηνές των δρόμων στις ΗΠΑ και τον Καναδά στα τέλη του 20ου αιώνα» επισημαίνει ο O’Neill.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.