ΝΕΑ

Υπηρεσία «επισκευάζει» κατεστραμμένα χαρτονομίσματα!

Εικόνες μέσα από τα εργαστήρια!

Εάν τα χρήματα που κρατούν «κάτω από το στρώμα» οι Αμερικανοί καταστραφούν, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει συστήσει υπηρεσία που τα… επισκευάζει και αποζημιώνει τους πολίτες, επιστρέφοντας πίσω το ποσό που αντιστοιχεί στα κατεστραμμένα.

Στο τμήμα κατεστραμμένων νομισμάτων (Mutilated Currency Division) οι εργαζόμενοι λειτουργούν σαν τους αρχαιολόγους που προσπαθούν να συγκολλήσουν κομμάτια από αρχαίους παπύρους.

Φορώντας ειδικά γυαλιά και κρατώντας στο χέρι ψαλίδια και εργαλεία παρόμοια με αυτά των χειρουργών, ξεκολλούν τα κολλημένα χαρτονομίσματα, ενώνουν αυτά που έχουν κοπεί ή καεί και όσα έχουν πάθει άλλες καταστροφές. Στόχος τους είναι, κυρίως, να διαπιστώσουν αν είναι γνήσια και αν δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Το απαραίτητο στοιχείο, όπως λέει ο Έρικ Γουόλς (Eric Walsh) βοηθός διευθυντή του τμήματος, είναι να μην έχουν καταστραφεί εντελώς, αλλά να είναι ακέραιο τουλάχιστον το 51% του κάθε χαρτονομίσματος.

Τα περισσότερα χρήματα έχουν καταστραφεί από πλημμύρες ή πυρκαγιές και κάθε χρόνο οι τεχνικοί της ειδικής αυτής υπηρεσίας αντιμετωπίζουν 23.000 περιπτώσεις!

Η «επισκευή» των νομισμάτων είναι εντελώς δωρεάν χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, ενώ ετησίως αποδίδονται στους κατόχους τους, περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια που είχαν καταστραφεί.

Στη χώρας μας η Τράπεζα της Ελλάδος αντικαθιστά τα κατεστραμμένα χαρτονομίσματα, ακόμα και αυτά που έχουν καεί, αλλά προϋπόθεση είναι να διαπιστωθεί η γνησιότητα τους και να διασώζεται τουλάχιστον το 60% του χαρτονομίσματος.

Πηγή: Great Big Story / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.