ΤΟΠΟΙ

Χωριά χτισμένα σε γκρεμούς!

Φτιάχτηκαν πριν από αιώνες!

Photo Credit Shutterstock

Τα Ντόγον (Dogon) βρίσκονται στο κέντρου του Μάλι, περίπου 90 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μοπτί (Mopti), πάνω από τις αμμώδεις πεδιάδες και την έρημο, υψώνεται ένας τεράστιος βράχος από ψαμμίτη, που δημιουργεί ένα ιδιόμορφο οροπέδιο.

Η περιοχή είναι γνωστή ως Μπαντιαγκάρα Εσκαρπμέντ (Bandiagara Escarpment) και εκτείνεται για περίπου 150 χιλιόμετρα, ενώ έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO ως «ένα εξαιρετικό τοπίο από γκρεμούς και αμμώδη οροπέδια με κάποια όμορφη αρχιτεκτονική».


Photo Credit Marco Dormino/United Nations Photo

Η περιοχή Bandiagara θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη της Δυτικής Αφρικής, λόγω των γεωλογικών και αρχαιολογικών χαρακτηριστικών της, καθώς και της εθνολογικής της σημασίας.

Ο χώρος αυτός έχει κατοικηθεί για τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Τα τελευταία πεντακόσια χρόνια έχει εγκατασταθεί εκεί η εθνοτική ομάδα που είναι γνωστή ως Dogon.

Photo Credit Ferdinand Reus/Wikipedia

Πριν μεταναστεύσουν σε αυτήν την περιοχή από την πατρίδα τους, πολύ πιο νοτιοδυτικά, εκεί που είναι τώρα η Μπουρκίνα Φάσο και η Γκάνα, οι Dogon δέχονταν επιθέσεις από γειτονικές ισλαμικές φυλές. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά συλλαμβάνονταν και πωλούνταν σαν σκλάβοι.

Περί τον 15ο αιώνα ή ίσως λίγο νωρίτερα, οι Dogon άρχισαν να φτάνουν στην περιοχή που ζουν και σήμερα, και εγκαταστάθηκαν στους βράχους της Bandiagara εκμεταλλευόμενοι το φυσικό καταφύγιο του γκρεμού ως άμυνα ενάντια στους δυνητικούς εισβολείς.

Photo Credit Fondation Dogon Education

Εκεί κατοικούσαν ήδη οι «μικροί κόκκινοι άνθρωποι», οι φυλές Τελέμ (Tellem), που ήταν πυγμαίες. Οι Tellem είχαν χτίσει τις κατοικίες τους σε σπήλαια που είχαν λαξεύσει, ψηλά στην πρόσοψη του βράχου.

Η φαινομενικά αδύνατη πρόσβαση σε αυτά τα σπίτια έκανε τους Dogon να πιστεύουν ότι οι Tellem μπορούσαν να πετάξουν.

Photo Credit Shutterstock

Αρχικά, οι Dogon μοιράζονταν την περιοχή με τους Tellem, αλλά σταδιακά οι Tellem εξαφανίστηκαν. Θεωρείται ότι εξομοιώθηκαν με τον πολιτισμό των Dogon ή μετανάστευσαν στην κοντινή Μπουρκίνα Φάσο.

Photo Credit Fondation Dogon Education

Αλλά πολλές από τις κατοικίες και τα κτίρια που άφησαν πίσω επέζησαν για αιώνες, και εξακολουθούν να είναι ορατά στην περιοχή. Κάποια κτίρια του Tellem, κυρίως οι σιταποθήκες, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τους Dogon.

Ο πρώτος οικισμός των Dogon ιδρύθηκε στα νοτιοδυτικά της περιοχής. Με την πάροδο του χρόνου, μετακινήθηκαν βόρεια κατά μήκος του βράχου.

Photo Credit  Shutterstock

Σήμερα, η «Land of the Dogons» περιλαμβάνει πάνω από 990.000 στρέμματα γης και περίπου 300 χωριά διασκορπισμένα κατά μήκος της Bandiagara Escarpment. Τα χωριά τους βρίσκονται κυρίως στο οροπέδιο, στην κορυφή του βράχου ή στους πρόποδες, κάτω από τις παλαιότερες κατασκευές των Tellem.

Οι Dogon ήταν σχεδόν άγνωστοι στη Δύση μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν τους ανακάλυψε ένας Γάλλος ανθρωπολόγος, ο Μαρσέλ Γκριόλ (Marcel Griaule), στη διάρκεια ενός δεκαπενταετούς ερευνητικού ταξιδιού στη Δυτική Αφρική.

Photo Credit  Shutterstock

Η Bandiagara Escarpment και ο πολιτισμός των Dogon σήμερα, προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών στο Μάλι κάθε χρόνο.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.