ΜΟΥΣΕΙΑ

Το μουσείο με το πιο χαλαρό ωράριο του κόσμου!

Ο ιδιοκτήτης το ανοίγει και το κλείνει όποτε θέλει!

Photo Credit thornet_/Flickr

Μια επιγραφή τα λέει όλα. «Το μουσείο Ukiyoe ανοίγει όταν ξυπνάω και κλείνει όταν πρέπει να κοιμηθώ. Όταν έχω βγάλει αρκετά, το κατάστημα είναι κλειστό»!

Αυτό το… χαλαρό μουσείο βρίσκεται στο Κιότο και ανήκει στον καλλιτέχνη Ισιμούρα Μαμόρου (Ichimura Mamoru), έναν από τους 50 που έχουν απομείνει σε όλη την Ιαπωνία, για να συνεχίσουν την παραδοσιακή τέχνη Ουκιγιόε.

Αυτή η μοναδική μορφή τέχνης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 16ου αιώνα και απεικόνιζε συνήθως σκηνές από την καθημερινή ζωή.

Μέχρι τον 18ο αιώνα το ukiyo-e, όπως το λένε οι Ιάπωνες, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές χάρη στην εξέλιξη της εκτύπωσης πάνω σε ξύλο.

Το θέμα των εκτυπώσεων άλλαξε επίσης από καθημερινές σκηνές, σε γυναικεία ομορφιά, έρωτα, ηθοποιούς και παλαιστές σούμο, σκηνές από την ιστορία και τα λαϊκά παραμύθια, ταξίδια και τοπία, χλωρίδα και πανίδα.

Η επιρροή των γοητευτικών εκτυπώσεων σε ξύλο εξαπλώθηκε ευρύτατα, και λέγεται ότι ο Βαν Γκογκ και ο Μονέ εμπνεύστηκαν από το μοναδικό στυλ αυτής της τέχνης.

Ο Mamoru άρχισε να ασχολείται με το ukiyo-e σε πολύ μικρή ηλικία από τον παππού του πριν από πενήντα χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 άνοιξε το μουσείο με στόχο να γίνει γνωστή αυτή η υπέροχη, αλλά πεθαμένη τέχνη.

Η δημιουργία αντιγράφων ξύλου είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων, η οποία συνήθως περιλαμβάνει διαφορετικούς τεχνίτες. Αρχικά ένα σχέδιο γίνεται σε χαρτί, το οποίο στη συνέχεια χαράσσεται σε ξύλινες πλάκες. Στη συνέχεια χρωματίζεται και η έγχρωμη εικόνα εκτυπώνεται σε χαρτί.

Συνήθως χρησιμοποιούνται διαφορετικά ξύλινα μπλοκ για κάθε χρώμα, με διαφορετικά λαξευμένα τμήματα για κάθε μεμονωμένο χρώμα.

Ο Ichimura Mamoru εκτελεί ο ίδιος και τους τρεις ρόλους, αυτόν του καλλιτέχνη, του ξυλογλύπτη και του εκτυπωτή. Η όλη διαδικασία απαιτεί πολλή δουλειά, αλλά μόλις προετοιμαστούν τα μπλοκ, γίνεται ευκολότερη η μαζική παραγωγή του ίδιου σχεδιασμού.

Το μουσείο του έγινε πολύ δημοφιλές πριν από μερικά χρόνια, όταν οι εικόνες της ασυνήθιστης επιγραφής στην είσοδο τράβηξαν την προσοχή των χρηστών των Social Media.

Αρχικά, ήταν γραμμένη στα ιαπωνικά, αλλά το 2003 το μετέφρασε στα αγγλικά ένας τουρίστας, εξαπλώνοντας τη φήμη του μουσείου.

Πηγή: Amusing Planet και My Modern Met / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.