ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μυστήριο με την απρόβλεπτη λίμνη!

Γεμίζει και αδειάζει από μόνη της!

Photo Credit Ian Sanderson/Flickr

Πονοκέφαλος έχει γίνει για τους γεωλόγους η Λίμνη Τζορτζ (Lake George), η οποία εξαφανίζεται μέσα σε διάστημα ωρών και ξαναγεμίζει μετά από χρόνια!

Βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καμπέρα, στην Νέα Νότια Ουαλία, στην Αυστραλία, και κανείς δεν γνωρίζει αν θα αρχίσει να γεμίζει ή όταν έχει νερό αν θα αρχίσει να αδειάζει, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής ή ορατός λόγος.

Όταν γεμίσει, η λίμνη απλώνεται σε έκταση πάνω από 155 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Και όταν «στεγνώνει», ο βυθός της χρησιμοποιείται, για να βόσκουν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι των γύρω περιοχών.

Photo Credit MDRX 

Η Λίμνη Τζορτζ είναι μια από τις παλαιότερες λίμνες του κόσμου, που πιστεύεται ότι έχει σχηματιστεί πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια. Αρχικά, δεν υπήρχε, αλλά δημιουργήθηκε από μικρά ρέματα προερχόμενα από τον ποταμό Γιας (Yass).

Η λίμνη δεν έχει απορροή σε ποτάμια ή τη θάλασσα και έχει συσσωρεύσει όλα τα άλατα και τα θρεπτικά συστατικά που έχουν εισρεύσει στη λεκάνη κατά τη διάρκεια των χιλιετιών. Συνεπώς, όταν είναι γεμάτη, το νερό της είναι τόσο αλμυρό όσο και το θαλασσινό.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1800, η ​​λίμνη ήταν σημαντικά μεγαλύτερη και μπορούσε να υποστηρίξει την αλιεία του γάδου. Αλλά από το 1840 ήταν τόσο στεγνή που κάποιος μπορούσε να περπατήσει στο κέντρο της.

Photo Credit Jerry Skinner/Flickr

Όταν το νερό άρχισε να αυξάνεται και πάλι, λίγες δεκαετίες αργότερα, ενέπνευσε τις ιδέες να δημιουργηθεί ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, γεμάτο με βάρκες και ατμόπλοια. Όμως, από τη στροφή του επόμενου αιώνα, η λίμνη αποξηράνθηκε ξανά και τα σκάφη ξέμειναν στην άμμο και την πρώην ακτή της.

Ο Αυστραλός γεωλόγος Πάτρικ ντε Ντέκερ (Patrick De Deckker) δήλωσε ότι την τελευταία φορά που είδε τη λίμνη γεμάτη σε όλης της την έκταση, ήταν το 1971. Μια δεκαετία νωρίτερα, υπήρχε μια ακμάζουσα βιομηχανία αλιείας με ένα τεράστιο πληθυσμό κοκκκινόψαρων.

Photp Credit Andrew Jens/Google Maps

Αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η λίμνη Τζορτζ σχεδόν ξεράθηκε και χάθηκαν τα ψάρια. Το 1986, η λίμνη αποξηράνθηκε εντελώς, ξαναγέμισε το 1996, στη συνέχεια «στέγνωσε» από το 2002 έως το 2010. Από τότε η λίμνη άρχισε να γεμίζει σιγά σιγά και τον Σεπτέμβριο του 2016, το επίπεδο νερού αναφέρθηκε ότι ήταν υψηλό.

Αυτό που προκαλεί την αλλαγή «συμπεριφοράς» της λίμνης ήταν ένα μυστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικοί άνθρωποι πίστευαν ότι το νερό προέρχεται από μια μυστική υπόγεια πηγή και αποστραγγίζεται μακριά περνώντας μέσα από μια ρωγμή στο έδαφος, προς την Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία ή ακόμα και το Περού.

Photo Credit : Nicholas Cull/Flickr

Αλλά ο Patrick De Deckker εξηγεί: «Η Λίμνη Τζορτζ είναι στην πραγματικότητα μια καταβόθρα που μετατρέπεται σε λίμνη όταν γεμίζει. Υπάρχει πάντα νερό κάτω από τον βυθό της λίμνης, που είναι αλατούχο, αλλά γεμίζει αν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις».

Όταν έχει γεμίζει ο μόνος τρόπος να φύγει το νερό είναι η εξάτμιση του, που γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς η λίμνη είναι πολύ ρηχή, από 1,5 έως 4,5 μέτρα.

Εκτός αυτού, υπάρχει μια τάση ισχυρών ανέμων να μεταφέρουν το νερό από τη μία πλευρά της λίμνης στην άλλη, κάτι σαν μια απότομη καταιγίδα, η οποία εξηγεί τα μυστηριώδη γεμίσματα και την αποξήρανση της που παρατηρήθηκαν σε διάστημα λίγων ωρών.

Photo Credit Jack Greenmaven

Όταν δεν υπάρχει νερό, η λίμνη Τζορτζ γίνεται σημαντικό έδαφος αναπαραγωγής και καταφύγιο για όρνιθες, θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εντοπιστεί εκεί πάνω από 200 είδη ζώων και πτηνών.

Ο πρώτος Ευρωπαίος που την ανακάλυψε ήταν ο Τζόζεφ Γουάιλντ (Joseph Wild), στις 19 Αυγούστου 1820, και της έδωσε το όνομα του τότε βασιλιά της Βρετανίας George III.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.