ΖΩΗ

Το φράγμα της συμφοράς!

Ένα από τα πιο αποτυχημένα του κόσμου!

Photo Credit Etienne

Τα εντυπωσιακά ερείπια ενός γκρεμισμένου φράγματος για ηλεκτρική ενέργεια, δεσπόζουν στις Ιταλικές Άλπεις και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Τα πάντα έγιναν στραβά και όποιος εργαζόμενος προειδοποιούσε για την καταστροφή που ερχόταν, απολύθηκε

Το φράγμα έγινε στον ποταμό Γκλένο (Gleno),στα βουνά της επαρχίας του Μπέργκαμο της Λομβαρδίας, τις αρχές του 20ου αιώνα. Για την εποχή του ήταν ένα έργο συνώνυμο της προόδου και της τεχνολογίας, και θεωρείτο μια νίκη της ανθρωπότητας πάνω στη φύση.

Η κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος για την εκμετάλλευση του ποταμού Gleno, στη κοιλάδα Σκάλβε (Valle di Scalve) ξεκίνησε το 1916, αλλά το έργο από την αρχή διαπιστώθηκε ότι γινόταν με λίγα και κακής ποιότητας υλικά. Επιπλέον, άλλαξε το σχέδιο του, ενώ οι εργασίες ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Αρχικά, προβλεπόταν ένα φράγμα βαρύτητας με ελαφρά καμπυλότητα, που επιβραδύνει την φυσική ροή υδάτων, αλλά μετατράπηκε σε πολλαπλό φράγμα, για εξοικονόμιση χρημάτων.

Η άδεια δεν αναθεωρήθηκε για την αλλαγή αυτή, μέχρι να ολοκληρωθεί το φράγμα. Η αποτυχία του πολλαπλού φράγματος με καμάρες, αποδόθηκε σε πολλές πτυχές της κατασκευής του και τελικά, σε συνολική κακή κατασκευή.

Το σκυρόδεμα στις καμάρες δεν ήταν καλής ποιότητας και ενισχύθηκε με διχτυωτό πλέγμα που είχε χρησιμοποιηθεί κατά των χειροβομβίδων στη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, οι βαριές βροχές γέμισαν τη δεξαμενή και αρκετές διαρροές, παρατηρήθηκαν από τις πρώτες ημέρες προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της κοιλάδας.

Την 1η Δεκεμβρίου 1923, στις 7:15 το πρωί, 40 ημέρες μετά τα εγκαίνια του, συνέβη η τραγωδία. Το κεντρικό τμήμα του φράγματος κατέρρευσε, απελευθερώνοντας 4,5 εκατομμύρια κυβικών μέτρων νερού, που πλημμύρισαν τα χωριά της κοιλάδας Scalve.

Οι επίσημοι αριθμοί αναφέρουν 356 νεκρούς και τεράστιες ζημιές σε δρόμους, γέφυρες και κτίρια.

Σήμερα, αυτό που απομένει από το φράγμα είναι τα ερείπια που άφησε πίσω τους το νερό, που έχουν ύψος 50 μέτρων και αποτελούν ένα δραματικό σουρεαλιστικό σκηνικό στο αλπικό τοπίο.

Photo Credit toselloandrea 

Photo Credit toselloandrea

Photo Credit Wikipedia

Photo Credit Wikipedia 

Photo Credit toselloandrea 

Photo Credit toselloandrea 

Photo Credit Wikipedia 

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.