ΕΡΕΥΝΑ

Tο χρώμα που έχει σημασία για τον ύπνο!

Ποιο πρέπει να αποφεύγουμε.

Οι ερευνητές στον τομέα της υγείας γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι η έκθεση στο φως βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι νυστάζουν όταν είναι σκοτεινά, και αρχίζουν να ξυπνούν όταν υπάρχει φως.

Οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από το φως που επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας. Μπορεί να είναι το χρώμα του φωτός που κάνει τη διαφορά.

Και αυτό το χρώμα που βλέπουμε, είτε είναι στον ουρανό, είτε στις διάφορες ηλεκτρονικές μας συσκευές, ακόμη και στους λαμπτήρες μας, είναι το μπλε.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ ή τα i Phone, εκπέμπουν φως που διαταράσσει τον ύπνο, καταστέλλοντας την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα μας και αυξάνοντας την αίσθηση της εγρήγορσης.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, όσοι διάβαζαν ηλεκτρονικά πριν κοιμηθούν, δυσκολεύονταν στον ύπνο τους. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές το 2015 σε πειράματα που έκαναν με ποντίκια, τα οποία δοκιμάστηκαν σε διάφορες εντάσεις φωτός και χρώματα, κάτω από έναν τεχνητό ουρανό.

Τι σημαίνουν αυτές οι έρευνες για την καθημερινότητα των ανθρώπων; Αν οι άνθρωποι επηρεάζονται στον ύπνο τους, όχι μόνο από την ένταση του φωτός, αλλά και από το χρώμα, σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθούν καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για όσους υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου, ακόμη και δευτερεύουσες, όπως το τζετ λανγκ.

Μια συνοπτική παρουσίαση του αντίκτυπου του μπλε φωτός στον ύπνο, εξετάστηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι τα μπλε φώτα καταστέλλουν τη μελατονίνη.

Και εκτός από τις ηλεκτρονικές συσκευές, παίζουν ρόλο τα οι λαμπτήρες LED, πολλοί από τους οποίους μπορούν να εκπέμπουν περισσότερο μπλε φως από τις παλιές λάμπες.

Η μελέτη του Χάρβαρντ αναφέρει ότι αποφεύγοντας να κοιτάζετε τις φωτεινές οθόνες δύο έως τρεις ώρες πριν από τον ύπνο δεν θα υπάρξουν διαταραχές.

Αυτό που συνιστούν οι ερευνητές του πανεπιστημίου σε όσους βλέπουν οθόνες πριν τον ύπνο, είναι να φορούν γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε χρώμα.

Μια μικρή μελέτη 2018 που δημοσιεύτηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, αναφέρει ότι λύση αποτελεί και μια οθόνη που ελέγχει την ποσότητα του μπλε σε μια εικόνα.

Μια κανονική οθόνη χρησιμοποιεί κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα για να δημιουργήσει τα χρώματα που βλέπουμε στις οθόνες. Οι ερευνητές πρόσθεσαν και το κυανό στο μίγμα για να δημιουργήσουν μια «μελανοκοπική οθόνη».

Όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη αύξησαν την ποσότητα του κυανού στην οθόνη, δεν νύσταζαν. Όταν το μείωσαν άρχισαν να κλείνουν τα μάτια τους.

Η προσθήκη του κυανού φάνηκε να βελτιώνει και τη συνολική ποιότητα της οθόνης. Τέτοιες οθόνες, βέβαια, δεν υπάρχουν ακόμα και ίσως στο μέλλον κατασκευαστούν. Μέχρι τότε, καλό είναι και ένα καλό βιβλίο.

Πηγή: Mother Nature Network / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.