ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τεράστιο «φίδι» αναδύεται από τη θάλασσα!

Εκπληκτικό γλυπτό σε ακτή της Γαλλίας!

Έξω από τη Ναντ, στην ακτή που δημιουργείται στις εκβολές του Λίγηρα, ένα «φίδι» βγαίνει από το νερό. Πρόκειται για έργο του Γαλλοκινέζου καλλιτέχνη Χουάνγκ Γιονγκ Πινγκ (Huang Yong Ping), που ολοκληρώθηκε το 2012 και έχει μήκος 130 μέτρα!

Το εξαιρετικό γλυπτό αποτελεί τμήμα της μόνιμης δημόσιας έκθεσης τέχνης Estuaire, που υπάρχει κατά μήκος των 37 χιλιομέτρων της ακτής.

Ο σκελετός του «φιδιού», που είναι απο αλουμινίο, χάνεται και ξαναεμφανίζεται ανάλογα με τις παλίρροιες και τη μεταβαλλόμενη στάθμη του νερού της θάλασσας.

Το καμπύλο σχήμα της σπονδυλικής στήλης του «φιδιού» αντικατοπτρίζει τη μορφή της γειτονικής γέφυρας Σεν Ναζέρ (Saint-Nazaire), εναρμονίζοντας το γλυπτό με το περιβάλλον.

Ο Χουάνγκ Γιονγκ Πινγκ είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στο κινεζικό πρωτοποριακό κίνημα της δεκαετίας του 1980 και πολλά από τα έργα του απαγορεύτηκαν από την κινεζική κυβέρνηση.

Το 1989 μετακόμισε στη Γαλλία και πολιτογραφήθηκε Γάλλος πολίτης. Τα έργα του προκαλούν έκπληξη, καθώς χαρακτηρίζονται από την ανάμειξη διαφορετικών πολιτισμών, όπως πλάσματα που σχετίζονται με την κινεζική μυθολογία.

Το Serpent d’océean («φίδι του ωκεανού) δίνει τη αίσθηση ότι κινείται. Ο σκελετός του καταλήγει σε μια λεπτή ουρά σαν μαστίγιο, που κόβει με χάρη το νερό, προωθώντας το σώμα του «φιδιού» προς την ακτογραμμή.

Το έργο αποκαλύπτεται συνεχώς σε διαφορετικά χρώματα ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τόσο λόγω της αλλαγής της παλίρροιας όσο και της αντανάκλασης του φωτός.

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα φύκια αρχίζουν να προσκολλώνται στην επιφάνεια του, το έργο αποκτά περισσότερο νόημα δείχνοντας τον κύκλο της ζωής και της φύσης.

Το 2016, ο Yong Ping επεκτάθηκε στο θέμα, δημιουργώντας ένα ακόμη μεγαλύτερο «φίδι» μήκους 240 μέτρων, για την έκθεση Empires.

Ο Κινέζος καλλιτέχνης παρουσίασε το φίδι του να περιτριγυρίζεται από 305 κοντέινερ, σαν σχόλιο για το παγκόσμιο εμπόριο.

Πηγή: My Modern Met / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.