ΤΟΠΟΙ

Σπίτι χτισμένο από ταφόπλακες!

Κουβαλά τις μνήμες μιας μάχης του εμφυλίου!

Αυτό το διώροφο σπίτι από μάρμαρο στην Πετρούπολη, την αμερικανική πολιτεία της Βιρτζίνια, έχει ενσωματωμένα στους τοίχους του, πάνω από 150 χρόνια ιστορίας του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, αν και χτίστηκε το 1934.

Εκείνη τη χρονιά, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού Όσβαλντ Γιανγκ (Oswald Young) συμφώνησε με το νεκροταφείο της περιοχής να αγοράσει τις ταφόπλακες του!

Το νεκροταφείο προσπαθούσε να εξοικονομήσει χρήματα για συντήρηση και ο υπεύθυνος θεώρησε ότι αν ξερίζωνε τις όρθιες ταφόπλακες και έβαζε άλλες επίπεδες στο έδαφος, θα είχαν λιγότερα χόρτα να κόψουν και θα έκαναν μεγαλύτερη οικονομία.

Έτσι, απομακρύνθηκαν πάνω από 2.000 ταφόπλακες, τις οποίες αγόρασε ο Young αντί 45 δολαρίων, τις έκοψε σε πλάκες και διακόσμησε, κυρίως, τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού του. Κάποιες μαρμάρινες πλάκες χρησιμοποιήθηκαν στο διάδρομο εισόδου και το τζάκι.

Οι τάφοι αυτοί ανήκαν σε στρατιώτες της Ένωσης που σκοτώθηκαν κατά την πολιορκία της Πετρούπολης το διάστημα 1864-65.

Οι νεκροί αρχικά είχαν ταφεί βιαστικά κοντά στο πεδίο της μάχης, μερικοί σε ρηχούς και μαζικούς τάφους.Μόνο λίγοι είχαν κανονική ταφή.

Το 1866, ο συνταγματάρχης Τζέιμς Μουρ άρχισε να αναζητά την περιοχή της Πετρούπολης για τη δημιουργία ενός εθνικού νεκροταφείου για τους πεσόντες.

Όταν βρέθηκε ο χώρος, άρχισαν εργασίες για τη μεταφορά των σορών. Έγιναν εκταφές και από περίπου 100 χωριστούς χώρους ταφής και οι νεκροί τάφηκαν στο νεκροταφείο των στρατιωτικών.

Αλλά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ο χώρος παραμελήθηκε. Εκτός από το κόψιμο του χορταριού και μια σημαία, δεν υπήρχε καμία συντήρηση.

Οι οικογένειες και οι απόγονοι των θυμάτων του πολέμου διαμαρτυρήθηκαν για την στάση της Πολιτείας απέναντι στους πεσόντες και τελικά μετά από ένα αιώνα, η κυβέρνηση διέθεσε προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση του νεκροταφείου.

Μεταξύ 2015 και 2017, αντικαταστάθηκαν πάνω από πέντε χιλιάδες ταφόπλακες. Των γνωστών νεκρών ήταν όρθιες, ενώ οι τάφοι των άγνωστων είχαν ταφόπλακες πάνω στο έδαφος, όπως ήταν η αρχική διαμόρφωση του νεκροταφείου.

Οι παλιές επιτύμβιες πλάκες καταστράφηκαν για να εμποδίσουν έναν άλλο Oswald Young να τις χρησιμοποιήσει με άλλους σκοπούς.

Πηγή: Amusing Planet και Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.